Syrische stad Homs ligt al dagen onder zwaar vuur

Homs is de laatste dagen doelwit van een zwaar offensief van het Syrische regeringsleger. Het regime ontkent, maar een BBC-journalist is erbij.

Het Syrische leger heeft gisteren en vandaag zijn bombardementen op de delen van de opstandige stad Homs voortgezet. Pantsereenheden proberen wijken zoals Baba Amr en Khaldiyeh terug te veroveren op lichtgewapende rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA). Bij de bombardementen zijn in Homs de laatste dagen volgens oppositiegroepen honderden doden gevallen, merendeels burgers die schuilden in in puin geschoten gebouwen. Maar hoeveel precies, weet niemand. De Verenigde Naties hebben vorige maand bij het totaal van 5.400 voor heel Syrië sinds maart het tellen opgegeven. Er zijn nauwelijks onafhankelijke journalisten of andere waarnemers in Syrië die de cijfers van de oppositie kunnen bevestigen.

Dat Homs, stad van ongeveer anderhalf miljoen inwoners, nu doelwit is van een zwaar legeroffensief bevestigt een journalist van de Britse BBC die er wel in is geslaagd binnen te komen. Gisteren meldde hij vanuit Homs hoe in de ochtend eerst mortieraanvallen startten, waarop zware artillerie volgde en bommen die in de lucht ontploften.

De staatstelevisie ontkende dat Homs werd gebombardeerd. Volgens de staatstv staken inwoners afval in brand op hun daken om de wereld de indruk te geven dat het leger aanviel. De BBC-journalist meldde dat inwoners inderdaad in de straten vuilnis verbrandden in de overtuiging dat de rookwolken het geleidingssysteem van artillerie verstoren. Maar, zo voegde hij eraan toe, „er is geen twijfel dat honderden granaten en mortiergranaten vandaag op deze plaats zijn afgevuurd. We hebben het gezien en gehoord. Terwijl ik dit opschrijf trillen de ruiten van het huis waar we ons bevinden nog na van de inslag van een granaat, waarschijnlijk in de volgende straat.”

Homs geldt tegenwoordig als „hoofdstad van de Syrische revolutie”. Het protest begon hier in april, met duizenden betogers die het aftreden van president Assad eisten. De autoriteiten grepen er, zoals overal, meteen met harde hand in tegen betogers die zich op het plein van de Klokketoren hadden verzameld. Toen militairen met scherp schoten op betogers vielen tientallen doden.

Maar ondanks herhaalde offensieven zijn de autoriteiten er niet in geslaagd de opstand in Homs neer te slaan. Het Vrije Syrische Leger van deserteurs uit het regeringsleger, is er relatief sterk – het FSA is geen gestructureerde strijdmacht maar een losse verzameling milities.

Vandaag is Bab Amr geheel geïsoleerd door het leger; er is geen stroom, meldde een activist per satelliettelefoon aan het persbureau Reuters. „De beschietingen zijn weer speciaal gericht op Bab Amr.”