Sterrenstuff Galettes

None

In het chicklit-boekje I don’t know how she does it staat de hoofdpersoon op een kwaad moment een appeltaart van de supermarkt zo te maltraiteren dat deze eruitziet als zelfgebakken. Vroeger, vertrouwt ze de lezer toe, jokten vrouwen meestal tussen de lakens, maar konden ze tenminste wel zélf taart bakken. In deze geëmancipeerde, doch jachtiger tijden is het precies andersom. Tel uit je winst. Toch kan een beetje smokkelen natuurlijk helemaal geen kwaad – met die taarten dan, hè. Althans, wie iemand kent die nooit eens bij complexe recepten een sluiproute neemt, mag zich melden.

Het gebruik van margarine, Maggi en, erger nog dan magnetronkoken, van maïzena is natuurlijk uit den boze. Maar staat in een recept vermeld dat voor de juiste fond het roosteren van kalfsbotten verplicht is, dan mag je dat best als suggestie zien. Een pot fond kan dan best. En als dat bouquet garni even niet voorhanden was, dan misstaat dat blokje groentebouillon echt niet. Pancetta? Gebruik gerust gewoon gerookt ontbijtspek.

Een andere vorm van smokkelen is ook geen schande: doodmakkelijke gelegenheidsgerechten presenteren als goed doordachte klassiekers. Maak een stoofschotel met wat nog voorhanden is en noem deze, indien gemaakt met een staart rode wijn, estouffade a l’ancienne, of, als er nog wat verse oregano overschoot, stufato Udinese. Scheut bier erbij en je hebt Picardische schipperspot, whatever. Dat maakt de eters ook alleen maar blij.

Het is helemaal mooi als een onderhavig gerecht er ook nog eens uitziet als regelrechte sterrenstuff. Onder die categorie vallen deze galettes du soussigné.

Zet de oven op 120 graden. Schil en rasp de aardappels. Rasp ook de courgettes. Voeg zout toe. Doe dit mengsel na een uurtje in een theedoek en maak droog. Haal de zestes van een halve citroen, knijp deze ook uit en zet apart. Doe in een bak de eieren, de courgette- en aardappelrasp en het meel. Doe er ook een paar draaien peper overheen en meng goed.

Giet wat zonnebloemolie in een koekenpan, stook die warm en doe hierin een paar platgedrukte balletjes ‘courgettedeeg’ in. Bak drie minuten aan elke kant. Zorg ervoor dat je er in elk geval twaalf kan bakken. Houd intussen warm in de oven.

Doe nu olie en garnalen in de pan en maak die warm, voeg de zestes toe en wat peper. Meng de veldsla met het citroensap, een beetje olijfolie en de gesnipperde sjalot. Doe per bord drie galettes, met daarop een pluk sla en een beetje garnalen. Daarop een beetje kervel.

    • Menno Steketee