Spijbelen zonder piercing

Drie meiden zitten op een steiger aan de Krommenie, een poel vlakbij Krommeniedijk. Bewoners van het plaatsje ten noorden van Zaanstad hebben een ruime baan geveegd en de meiden rusten even en roken een sigaretje.

Ze spijbelen, en morgen weer, want ze gaan een toertocht rijden. Vandaag zijn ze een beetje aan het trainen. In hun neusvleugels dragen de 16-jarigen piercings. Neen, ze hebben nog niet gehoord van de waarschuwing om die tijdens het schaatsen uit te doen. Met een piercing loop je een grote kans op een bevriezing. Het metaal geleidt en het vriest bij temperaturen onder nul snel tegen de huid vast. Vooral op de kwetsbare huid bij de lippen, de mond of de neus kunnen piercings snel vastvriezen, zo kunnen pijnlijke verwondingen ontstaan.

De meiden doen hun handschoenen en voelen aan de ringetjes. IJskoud. ‘Ik trek mijn sjaal over mijn neus’, zegt er een. De twee anderen halen het ringetje uit hun neus. ‘Morgen spijbelen zonder piercing’, grappen ze.

    • Cees Banning