Sluiting kerncentrales gunstig voor Imtech

De omzet van technische dienstverlener Imtech in groene technologie steeg tot 30 procent in 2011. Duitsland is ‘the place to be’.

Het besluit van Duitsland om alle kerncentrales voor 2022 te sluiten, betekent extra omzet voor Imtech uit Gouda. De kernramp in het Japanse Fukushima was voor de Duitse Bondskanselier Angela Merkel de reden om dit besluit te nemen. Dat betekent dat alternatieve energiebronnen alle ruimte krijgen – het terrein waar Imtech in is gespecialiseerd. Daarbij profiteert Imtech van de aantrekkende Duitse auto-industrie.

In 2011 steeg de omzet van Imtech met 14 procent, waarbij de grens van 5 miljard euro werd gepasseerd. Ruim 30 procent van de omzet wordt gerealiseerd in Duitsland en Oost-Europa en daar worden ook de beste winstresultaten geboekt. De winstgevendheid in de Benelux is bijvoorbeeld 2,6 procent, tegen 8,3 procent in Duitsland en Oost-Europa. De Benelux doet het relatief slecht door de problemen op de bouwmarkt en de maritieme sector. De gemiddelde winstgevendheid daalde, na een continue stijging sinds 2005 (zie grafiek), in 2011 een fractie naar 6,1 procent.

Het strategisch groeiplan voorziet in een winstmarge tussen de 6 en 7 procent in 2015. Imtech ligt volgens topman René van der Bruggen ook op schema om de ambitieuze groeidoelstelling te bereiken van een omzet van 8 miljard euro in 2015. „Met de voortgang hiervan liggen we, mede door verdere internationalisering, goed op koers.”

Vooral in Duitsland, Oost-Europa en de Scandinavische landen zal de groei worden gerealiseerd, terwijl Imtech ook steeds meer activiteiten onderneemt buiten Europa – China, Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten. Eind 2011 had de technisch dienstverlener voor 5,8 miljard euro aan orders in portefeuille, 12 procent meer dan een jaar eerder.

In 2011 werd de omzetgroei van 14 procent voor tweederde gerealiseerd door overnames. Imtech nam vorig jaar vijftien bedrijven over en zal dit jaar opnieuw op acquisitiepad gaan. Het concern heeft onder meer een ‘oorlogskas’ van circa 500 miljoen euro. Mede door overnames steeg het aantal medewerkers met 9 procent tot ruim 27.400.

De geschiedenis van Imtech begint in het midden van de negentiende eeuw, toen ondernemingen als Van Rietschoten & Houwens en Rudolf Otto Meyer (ROM) werden opgericht. Innovatieve bedrijven, Jan Jacob van Rietschoten was in 1860 één van de eersten in Europa die stoommachines gebruikte voor het laden en lossen van schepen. Ook leverde hij de eerste openbare verlichting in Rotterdam en de eerste elektrische spoorbaan in Nederland.

Het jaar 1993 markeert de start van Imtech. Verschillende bedrijven uit het toenmalige Internatio-Müller concern – technische bedrijven die zich bezighouden met elektrotechniek en werktuigbouw – gaan intensief met elkaar samenwerken. In 2001 wordt Imtech een beursgenoteerde onderneming en begint een snelle groei in West-Europa. Het bedrijf specialiseert zich in duurzame energie, energiebesparingprogramma’s en warmtekrachtkoppeling – de gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit (kracht).

Imtechs omzet in groene technologie steeg van 25 procent in 2010 tot 30 procent in 2011. In reactie op de gepubliceerde cijfers steeg op de Amsterdamse effectenbeurs de koers van het aandeel met 1,4 procent.

    • Cees Banning