Schaatsen in Europa

Voor natuurijs is flinke vorst en niet te veel sneeuw in principe genoeg, waar ter wereld je ook bent. Maar het helpt als er verenigingen zijn met sneeuwschuivers. IJsmeesters die de ijsdikte meten, waaghalzen die de eerste sporen op slootjes en twitter achterlaten. En medeschaatsers die bij een ongeluk te hulp kunnen komen. Nederland is in dat opzicht een ideaal schaatsland.

Het moet ook mogen. In België, Oostenrijk en Duitsland is toestemming van de autoriteiten nodig. Toch zijn er wel mogelijkheden voor schaatstochtjes in het buitenland. En niet alleen op de Weissensee in Karinthië, waar duizenden Nederlanders jaarlijks een alternatieve Elfstedentocht afleggen, zigzaggend over het meer. Zie voor wat je daar allemaal kunt doen – ijsgolfen bijvoorbeeld: weissensee.com.

De verzorgde tochten in Noorwegen en Zweden blijven hier buiten beschouwing – denk aan driedaagse tochten de wilde natuur in met gids en bezorging van bagage bij het hotel. Richtprijs 800 euro exclusief vliegticket. Dat kan vrijwel ieder jaar. Hier een oriënterend overzicht van kleinschaliger ijspret, inclusief vreemdtalige zoektermen. Om zolang de Europese kou aanhoudt op het juiste moment op de juiste plek terecht te komen.

Duitsland: schlittschuhlaufen/eislaufen. Waar mag het (erlaubt)?Bij Freiburg is de Waldsee al bevroren, bij Neurenberg de Dutzendteich. Nabij München liggen enkele grote meren. Kijk of de Waginger See of de Staffelsee al dicht zijn. Beieren heeft een eigen vorm van curling (Eisstockschiessen), wat in meer Duitse steden kan. Nabij Berlijn willen met wat geluk de Ruppiner See en de Tegeler See bevriezen.

Oostenrijk: op evw.at meldt schaatsvereniging Wörthersee welke kleinere meren in Karinthië berijdbaar zijn (gisteren zes). Wie een stedentrip Wenen doet: op de Alte Donau en op de Neusiedler See wordt nu al voorzichtig geschaatst.

Polen: voor schaatsen (lyzwiarstwo of jazde na lyzwach) wordt vooral gewaarschuwd, wees voorzichtig. Op de enorme meren in Mazurië in het noordoosten van Polen wordt vanouds geijszeild (zeglarstwo lodowe).

Tsjechië (schaatsen = bruslení, meer = jezero, ijs = led): de Moldau (Vltava) bij Orlík is kilometerslang spiegelglad, de natuur wonderschoon. Ook op het meer Machovo schaatst men.

Bekijk via nrcnext.nl/links sites met meer (actuele) informatie over Oostenrijk en Tsjechië.

    • Thalia Verkade