Ruzie tussen bondscoach Capello en bond over Terry

Voetbalbond ontnam Terry aanvoerdersband, tot woede van Capello.

Londen. Tussen bondscoach Fabio Capello en de Engelse voetbalbond FA is onenigheid ontstaan over het ontslag van John Terry als aanvoerder van het Engelse elftal. Dat besluit nam de bond vrijdag omdat Terry wordt verdacht van het maken van racistische opmerkingen. De Chelsea-aanvoerder zou Anton Ferdinand van Queens Park Rangers hebben uitgescholden tijdens een wedstrijd in oktober. Terry ontkent dat.

Maar de FA heeft Capello daarin niet gekend. „Ik ben het er absoluut niet mee eens”, zei de woedende bondscoach tegen de Italiaanse tv-zender Rai. Volgens de tabloid The Sun heeft hij Terry afgelopen weekeinde gebeld en hem zijn steun aangeboden. Hij zou ook zijn advocaten hebben geraadpleegd om te kijken of de FA de bondscoach terzijde mag schuiven bij een dergelijk besluit. Dat mag, de FA is als werkgever eindverantwoordelijk.

Het besluit om Terry de aanvoerdersband te ontnemen is omstreden. De FA loopt vooruit op de rechtszaak die hierover in juli wordt gehouden. Maar de bond „hecht veel waarde aan de rol van de aanvoerder, binnen en ook buiten het veld”, zo was de korte verklaring die vrijdag werd uitgegeven. Capello vindt echter dat „iemand pas gestraft kan worden als [de aanklacht] is bewezen”. Hij wil Terry in elk geval een basisplaats geven tijdens het EK van komende zomer in Polen en Oekraïne.

De vraag is welke uitwerking de ruzie over het aanvoerderschap zal hebben op de rest van het elftal. Manchester United-verdediger Rio Ferdinand, broer van Anton, speelt ook voor Engeland. NRC