Rutte is het eens met Kroes: Griekenland kán uit de euro

Foto Reuters / Guido Krzikowski

Als Griekenland uit de euro zou stappen, zou de euro dit aankunnen door de maatregelen die de afgelopen jaren genomen zijn. Dat zei premier Rutte vanmiddag tegenover de NOS naar aanleiding van uitspraken van Eurocommissaris Kroes.

Volgens Kroes komt de euro niet in gevaar wanneer Griekenland gedwongen wordt de munt op te geven. Rutte is dat met haar eens maar benadrukte wel dat hij - evenals Kroes - prefereert dat de Grieken in de euro blijven.

De Jager: de kosten van vertrek blijven aanwezig, dus voorkomen

Ook minister van Financiën Jan Kees de Jager zei vanmiddag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer dat een eventueel vertrek van Griekenland geen economische rampen in de hele Europese Unie tot gevolg heeft.

Het afgelopen anderhalf jaar zijn volgens De Jager tal van maatregelen genomen die het besmettingsgevaar verkleinen, zo tekende persbureau Novum op uit zijn mond. De Jager doelde onder meer op het vergroten van het Europese noodfonds, het aanscherpen van de begrotingsregels en het herkapitaliseren van banken. “Daardoor is het gevaar afgenomen dat de Griekse problemen overslaan op de rest van de eurozone.”

De Jager tekende erbij aan dat een Grieks exit uit de euro nog altijd gevolgen zal hebben voor de rest van de eurozone. “Je kunt niet gratis afscheid nemen van een land. Dat gaat ons echt geld kosten”, zei De Jager. Alleen tot een ‘armageddon’ zal het niet komen, dankzij de maatregelen van het afgelopen anderhalf jaar.

De PVV, die al langer vindt dat Griekenland uit de euro moet en geen cent hulp moet krijgen, ziet in de uitspraken van Kroes een bewijs van het eigen gelijk. “Eindelijk iemand met gezond verstand in Brussel”, zei PVV-Kamerlid Teun van Dijck.

    • Marije Willems