Radicale imam komt vrij

Een radicaal-extremistische imam die ervan wordt verdacht de rechterhand van Osama bin Laden in Europa te zijn geweest, moet op borgtocht worden vrijgelaten. Dat heeft een Britse rechter gisteren bepaald.

Er was onvoldoende bewijs om de 51-jarige Abu Qatada, die al 6,5 jaar vastzit zonder te zijn aangeklaagd, nog langer gevangen te houden. De imam krijgt wel huisarrest, zal door veiligheidsdienst MI5 in de gaten worden gehouden, en krijgt geen toegang tot internet of mobiele telefoons.

De Britse regering zit in haar maag met Qatada, die volgens haar een bedreiging is voor de nationale veiligheid. Ze wil Qatada uitwijzen naar zijn geboorteland Jordanië, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg bepaalde vorige maand dat dit niet mag.

Qatada wacht daar een rechtszaak die zou zijn gebaseerd op door marteling verkregen bewijs. De imam is daar ook veroordeeld tot levenslang wegens zijn betrokkenheid bij twee aanslagen op hotels in 1998.

Gisteren zei de rechter dat als de regering over drie maanden niet kan aantonen dat er met Jordanië wordt onderhandeld, hij Qatada helemaal moet vrijlaten.

Lagerhuisleden reageerden woedend en eisen uitleg van minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May. Haar voorganger David Blunkett (Labour) noemde Qatada „een ontzettend gevaarlijke man”.