President Maldiven neemt ontslag na aanhoudende protesten

Mohamed Nasheed, president van de Malediven, op een foto die eind vorig jaar genomen is.

De president van de Maldiven, Mohamed Nasheed, heeft vandaag op nationale televisie zijn ontslag ingediend. Hij nam dat besluit na weken van protesten en muiterij bij het leger. Er heerste grote ontevredenheid over een bevel van Nasheed.

Nasheed draagt zijn taken over aan zijn vicepresident, Mohammed Waheed Hassan. Na eerdere berichtgeving over zijn vermeende vertrek ontstond nog verwarring: de oppositie beweerde dat hij opstapte, terwijl een bron rond de president het afdeed als “een leugen”. In een televisietoespraak zei Nasheed dat als hij aan de macht zou blijven, dat zou uitlopen op geweld.

Bijna dagelijks gingen inwoners van de eilandengroep in de Indische Oceaan (kaart) de afgelopen weken de straat op om te protesteren tegen het bevel van Nasheed om de hoogste strafrechter van het land, Abdulla Mohamed, te arresteren. De regering beschuldigde de rechter ervan politiek bevooroordeeld en corrupt te zijn.

De betogers kregen bijval van vicepresident Hassan, het hooggerechtshof, de mensenrechtencommissie en het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, die alle eisten dat Mohamed werd vrijgelaten.

Vandaag kwam het in de hoofdstad Male tot een treffen tussen leger en politie. Militairen schoten met rubberkogels op de agenten, omdat die weigerden de betogingen op te breken.

    • Peter Zantingh