Plots vertrek Roemeense regering

De Roemeense regering is gisteren plotseling afgetreden. Premier Emil Boc zei te hopen daarmee de spanningen in het land te verminderen. De oppositie vindt nu dat een regering van technocraten moet worden gevormd die regeert tot de parlementsverkiezingen in het najaar.

De afgelopen weken is in Roemenië vrijwel continu gedemonstreerd tegen de zware bezuinigingen van de afgelopen jaren, privatiseringen in de gezondheidszorg en de manier waarop het beleid door president Traian Basescu en de regering Boc worden doorgedrukt.

Boc geldt in de publieke opinie als een marionet van de machtige president Basescu. Beiden zijn van de Democratische Partij. In opiniepeilingen heeft de regering minder dan 10 procent steun – het laagste niveau sinds de eerste democratische verkiezingen na de val van het communisme.

Roemenië kreeg in 2009 een noodlening van het IMF, de EU en de Wereldbank van 20 miljard euro. Onder begeleiding van het IMF is geprobeerd de overheidsfinanciën op orde te krijgen en de overheid te moderniseren. De Roemeense economie groeit inmiddels weer voorzichtig.

Drie weken geleden laaide de onvrede over de lage levensstandaard en corruptie binnen de politiek op en gingen duizenden mensen de straat op. In Boekarest kwam het tot botsingen met de politie nadat hooligans zich onder de demonstranten hadden gemengd. Sindsdien zijn de straatprotesten verminderd. Door de kou zijn ze nu vrijwel gestopt. NRC