Peiling

Maurice de Hond peilt graag dingen. Heel graag zelfs.Zo peilde hij afgelopen week wat Nederlanders vinden van „het weer”. Onder de titel ‘1 week strenge vorst’ publiceerde Maurice de resultaten, keurig onderverdeeld naar – volstrekt logisch ook, als je erover nadenkt – politieke voorkeur.

En wat blijkt?

Op de vraag ‘Wat vindt u ervan dat het nu zo koud is?’ antwoordt liefst 32 procent van de PvdA’ers: ‘Fijn, mag wel enkele weken duren voor mij.’

Vuile theedrinkers.

Daartegenover zegt precies een kwart van de PVV’ers: ‘Fijn, maar hoop dat het volgende week weer voorbij is’ – dus die gedogen nu ook al de winter. SP’ers, doorgaans toch de soepuitdelers onder het electoraat, zijn aanzienlijk minder coulant: 42 procent zegt ‘Niet fijn, had voor mij niet gehoeven.’

Rechtse wind, hè?

Vraag 2, ‘Kunt u schaatsen?’, toont eens te meer de pijnlijke verdeeldheid bij het CDA. 12 procent zegt ‘ja, goed’, 55 procent zegt ‘ja, maar niet goed’ – en toch een niet te geringschatten minderheid van precies eenderde zegt ‘nee’. Dissidenten die, zoals het CDA’ers betaamt, daad bij woord voegen: 72 procent is – vraag 3 – ‘niet van plan te gaan schaatsen’. Overigens, voor alle christen-democraten die nog altijd moeite hebben met de gedoogconstructie misschien aardig om te weten: 2 procent van de PVV’ers ‘weet niet’ of ze kunnen schaatsen. Ik zou zeggen: ’t ijs opduwen en hopen maar.

Verder, in de categorie ‘verbaast me niks’: slechts 6 procent van de GroenLinksers zegt ‘tochten te willen maken op natuurijs’. Typisch grachtengordel: wel zeiken over Blekers natuurbeleid, maar met je luie reet naar buiten gaan om ervan te genieten – ho maar. Helemaal mooi: 21 procent (!) van de PVV’ers hoopt dat er – we zijn inmiddels bij vraag 4 – ‘geen Elfstedentocht komt’.

Tot zover Hollands glorie.

Nu ben ik niet het type dat graag voorkauwt wat toch al overduidelijk is, maar laten we wel wezen: dit is nieuws! Ik bedoel: als er nu, 1.191 dagen voor de officiële datum, verkiezingen zouden zijn, zou de helft van alle VVD’ers en PVV’ers het te koud vinden om te stemmen – en is bijna een kwart van het CDA uit schaatsen. Mark my words: premier Roemer is niet ver weg meer.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg