Hoger beroep helpt niet: rapport Chemie-Pack verschijnt donderdag

Brandweermannen bij de brand in Moerdijk van 5 januari 2011. Foto NRC / Rien Zilvold

Ook het hoger beroep heeft er niets aan kunnen veranderen: het kritische rapport over het functioneren van Chemie-Pack verschijnt gewoon. Dat bepaalde het gerechtshof in Den Haag vandaag.

Daarmee komt een eind aan de pogingen van het inmiddels failliete Chemie-Pack om de publicatie tegen te houden. Bestuurders van het bedrijf vinden dat er tientallen fouten in stonden en zijn het er niet mee eens dat het optreden van de brandweer niet onderzocht is. Maar het hof verwerpt die bezwaren dus, net als vorige maand in een kort geding al werd besloten.

Overigens zal de publicatie niet veel nieuws aan het licht brengen: dat het zeer kritisch is over het optreden van Chemie-Pack, de gemeente en hulpdiensten op 5 januari 2011, was al bekend. Vergunningen deugden niet en werden niet gecontroleerd, eigen beleid en procedures werden opzij geschoven en de communicatie tijdens de brand verliep chaotisch, zo oordeelt het door de Onderzoeksraad voor Veiligheid opgestelde rapport.

Het rapport verschijnt donderdag.

    • Peter Zantingh