Ondanks protesten, wil ‘onpopulaire’ president Senegal derde termijn

Caption: Senegalese anti-government protesters attend an opposition coalition rally during election campaigning in the capital Dakar February 7, 2012. At least four people have been killed in street clashes over incumbent President Abdoulaye Wade's candidacy. World leaders have called on all sides to show restraint, warning that the West African nation's democratic credentials were at stake in the February 26 vote. REUTERS/Joe Penney (SENEGAL - Tags: POLITICS ELECTIONS CIVIL UNREST) Senegalese anti-regeringsdemonstranten tijdens een bijeenkomst van de oppositie in hoofdstad Dakar. Foto Reuters / Joe Penney

Duizenden mensen gingen vandaag de straat op in de hoofdstad van Senegal om het vertrek van president Abdoulaye Wade te eisen. Onder de demonstranten was de bekende popzanger Youssou Ndour, die het in de presidentsverkiezingen tegen Wade wilde opnemen, maar wiens kandidatuur ongeldig is verklaard.

De demonstratie in Dakar verliep rustig, in tegenstelling tot eerdere betogingen tegen de president, meldt persbureau AP. De 85-jarige Wade wil op 26 februari voor een derde termijn worden gekozen, hoewel de grondwet meer dan twee termijnen verbiedt. Volgens Wade geldt die beperking niet voor hem, omdat deze pas werd ingevoerd nadat hij al aan zijn eerste termijn was begonnen.

Wade: ik ben nog zeer populair in Senegal

De president liet tijdens een persconferentie weten dat “met pensioen gaan voor de voorzienbare toekomst” niet aan de orde is. Wade voerde vandaag campagne in verschillende wijken in Dakar. Hij liet weten “zeer tevreden” te zijn met het feit, dat hij nog steeds “erg populair” is in Senegal. Hoewel de sfeer tijdens de campagneronde soms grimmig werd, kwam het niet tot botsingen tussen tegenstanders en politie.Eind januari vielen nog twee doden toen veiligheidstroepen het vuur openden op mensen die demonstreerden tegen Wade.

In het land was het al een paar dagen onrustig na een omstreden uitspraak van het constitutionele hof over de aanstaande presidentsverkiezingen.

Een reportage van Al Jazeera over de onrust in Senegal:

Het Hof besloot dat zittend president Wade voor een derde termijn mocht gaan. Tegelijkertijd besloot het hof dat de populaire zanger Youssou N’Dour niet aan de verkiezingen mocht meedoen. Volgens het hof kan niet worden gecontroleerd of een deel van de door hem verzamelde handtekeningen voor zijn kandidatuur echt zijn. Na de bekendmaking van dit besluit braken er ongeregeldheden uit.

‘Wade heeft zich onpopulair gemaakt de laatste jaren’

Op 30 januari schreef onze correspondent Pauline Bax in NRC Handelsblad dat hoewel Senegal te boek staat als stabiel en democratisch, president Wade zich de afgelopen jaren ontzettend onpopulair heeft gemaakt. Bax:

“Senegal is het enige land in West-Afrika dat nooit een staatsgreep of burgeroorlog heeft gekend. Het staat bekend als stabiel en democratisch. Maar de steeds autocratischer regerende Wade heeft zich de afgelopen jaren zo onpopulair gemaakt dat veel jongeren van hem af willen. Bijna de helft van de bevolking is jonger dan 15 jaar. Veel jongeren vinden Wade simpelweg te oud om aan te blijven als president. Hij haalde projectontwikkelaars binnen die de hoofdstad Dakar hebben aangekleed met vijfsterrenhotels en luxe appartementen, en liet een peperduur standbeeld optrekken dat de glorieuze toekomst van Afrika verbeeldt. Tegelijkertijd stegen de voedsel- en benzineprijzen en nam de armoede in de laagste inkomensklasse toe. Donorlanden maken zich zorgen over corruptie onder de politieke elite en verduistering van hulpgeld.”

    • Hans Klis