Nieuwe coach en nieuwe kans voor volleybalsters

Gido Vermeulen is aangesteld als bondscoach van de volleybalsters.

Rotterdam. De Nederlandse volleybalsters krijgen in mei nog één kans zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen. Zonder routinier Ingrid Visser, die zaterdag bekendmaakte te stoppen als international, maar met een nieuwe coach: Gido Vermeulen. De volleybalbond presenteerde hem gisterochtend als opvolger van Avital Selinger, die vorig jaar na het teleurstellend verlopen EK werd ontslagen. Daarna was technisch directeur Bert Goedkoop tijdelijk bondscoach.

De 47-jarige Vermeulen kan bogen op internationale ervaring. Hij stapte onlangs op als bondscoach van Spanje. „Na vier jaar ben ik toe aan een nieuwe uitdaging”, zei Vermeulen gisteren in De Telegraaf.

Nederland moet het in mei tijdens het kwalificatietoernooi in Turkije opnemen tegen zeven andere sterke volleybalnaties. Het nationale team behoort niet tot de favorieten, maar moet het toernooi winnen om zich voor ‘Londen’ te plaatsen.

Vermeulen staat voor de taak de ploeg ook bij cruciale wedstrijden goed te laten presteren. Hij zal de speelsters mentale weerbaarheid moeten bijbrengen. Onder Selinger liet de talentvolle ploeg het tijdens belangrijke toernooien telkens afweten. Zelfs de meest ervaren speelsters kregen hun zenuwen niet onder controle. Vermeulen: „Met nieuwe energie kan het altijd gaan swingen. Het nadeel is dat we weinig tijd hebben om ons voor te bereiden, omdat het toernooi vlak na afloop van de competities wordt gespeeld. Maar dat geldt voor alle landen, dus we gaan maar gewoon proberen om daar in Turkije een geintje uit te halen.” NRC