Morgen weten we meer...

Het ijs in het zuiden en zuidoosten van Friesland is nog veel te zwak om een Elfstedentocht te houden. Dat hebben de Friese rayonhoofden gisteren op een persconferentie verteld. In het noorden van de provincie is de kwaliteit van het ijs wel in orde. De organisatie hoopt morgen meer duidelijkheid te kunnen geven. Omdat het de hele week blijft vriezen, is er wel een kans dat de Tocht der Tochten er dit jaar komt, zei voorzitter Wiebe Wieling. Een alternatieve route behoort daarbij tot de mogelijkheden. De grootste zorgen zijn er over het Slotermeer bij de plaatsen Sloten, Balk en Woudsend. Het ijs moet minimaal vijftien centimeter dik zijn.

Ondertussen proberen schaatsfanatiekelingen wanhopig een startbewijs voor de Elfstedentocht te bemachtigen. Op Marktplaats was de vraag groot, op de site werd gisteren al 1.750 euro geboden. Handel in startbewijzen is volgens de reglementen van de organisatie echter ten strengste verboden, bovendien zijn ze op naam. Daarom besloot Marktplaats gistermiddag alle advertenties waarin startbewijzen werden gevraagd of aangeboden te verwijderen.

Langebaanschaatsers Erben Wennemars, Mark Tuitert en Jochem Uytdehaage hebben samen met captain Arjan Smit een gelegenheidsteam gevormd, dat behalve morgen aan het NK marathon op natuurijs ook aan een eventuele Elfstedentocht zal deelnemen. Tuitert en Wennemars verkenden gisteren al een deel van het parcours van de tocht.