Opinie

    • Hassan Bahara

Marriage Week

Dit is de week van het huwelijk. Oftewel: Marriage Week. Klinkt niet alleen romantischer, maar legt ook sneller de Engelse wortels bloot van dit fenomeen. De Britse initiatiefnemer Richard Kane stond in 1996 bij de kassa van een bouwmarkt, zag de winkelende stelletjes aan en vroeg zich af waarom ze meer tijd en geld besteden aan de inrichting van hun woning dan aan hun relatie.

Een soortgelijk besef had het bestuur dat in 2009 het initiatief nam tot een Nederlandse Marriage Week.

„We besteden meer tijd aan de inrichting van onze woning, dan aan het onderhoud van onze relatie”, zegt bestuurslid Jan Hol zijn Engelse partner na.

Marriage Week NL heeft een christelijke signatuur. Maar ze willen ieders huwelijk tot steun en versterking zijn, van christen tot atheïst. Met activiteiten („Wie ben ik in onze relatie?”) en met opinieonderzoek: „Belofte maakt schuld? Scheiden ook.”

Dat opinieonderzoek (2.000 respondenten) werd gisteren in Rotterdam toegelicht door onderzoeksbureau Blauw. Opmerkelijkste conclusie: mensen staan niet massaal afwijzend tegenover een actieve overheid die relatiecursussen aanbiedt of onder de aandacht brengt.

„Ongehuwde mannen zijn sneller geneigd tot beroving, verkrachting en moord”, zegt Jan Hol.

De zaal is voor driekwart gevuld met mannen. Gelukkig gehuwd blijkbaar, want ze knikken instemmend. Achter mij zit een presentator van PowNews, klaar om na afloop deze brave pleitbezorgers van een duurzaam huwelijk in de zeik te nemen.

Om niet te veel de zedenpreker uit te hangen, benadrukt Jan Hol vooral de materiële schade van scheidingen: „Ziekteverzuim is het eerste jaar na scheiding veel hoger dan voorheen. Een op de drie gevallen van gedwongen woningverkoop hangt samen met echtscheiding. De kosten voor echtscheiding lopen in Engeland op tot 7 miljard pond per jaar. Onze stichting wil die cijfers voor Nederland in 2013 boven tafel brengen.”

Na zijn praatje vertelt Jan Hol mij zijn ambitie: „Vorige week werd de Marriage Week geopend in het Lagerhuis. Richard Kane ontbeet dit weekend met Barack Obama. Wat let de Nederlandse minister-president om vanaf 2013 de Marriage Week in ons land te openen in de Tweede Kamer?”

Een Marriage Week laten openen door een vrijgezelle minister-president?

Jan Hol: „Wie weet kan dit volgend jaar anders zijn.”

Hij hoopt op meer overheidsbemoeienis: „Je hoeft maar een bank binnen te lopen en je ziet de folders staan die je adviseren hoe je een echtscheiding financieel moet afwikkelen. Waarom niet adviseren hoe je een echtscheiding kunt voorkomen?”

Een aanwezige wethouder (Hugo de Jonge, CDA) haast zich hiervan te distantiëren, de overheid is geen relatiebemiddelaar. Maar Jan Hol levert niets in op zijn ambitie: „Wij zijn een jonge organisatie. Maar zie onze Engelse partner. Die wordt na zestien jaar ontvangen door het Lagerhuis en ontbijt met Barack Obama.”

Daarna is het tijd voor de lunch, die Jan Hol deelt met de wethouder. Het is een eerste stap op weg naar een ontbijt met de minister-president. Moet die laatste tegen die tijd wel aan de vrouw zijn.

    • Hassan Bahara