'Louis had Johan en ons moeten bellen'

Wim Jonk, vertrouweling van Cruijff, reageert verheugd op de uitspraak in het hoger beroep. „De rol van deze raad van commissarissen is uitgespeeld.”

30-03-2011, Amsterdam. Johan Cruijff, Bergkamp en Jonk na afloop van de vergadering. Foto Bas Czerwinski

Wim Jonk, hoofd jeugdopleiding van Ajax en vertrouweling van Johan Cruijff, is verheugd over de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof in het hoger beroep vanochtend. Samen met negen andere jeugdtrainers van Ajax en enkele medewerkers op opleidingscomplex De Toekomst sloot hij zich aan bij commissaris Cruijff, die zich verzet tegen de komst van Louis van Gaal. Met succes, lijkt nu.

Op het kantoor van het advocatenteam van Cruijff gaf Jonk vanmiddag telefonisch een reactie namens de jeugdtrainers. Met Cruijff had hij op dat moment nog niet gesproken. De uitspraak in het hoger beroep van het gerechtshof is volgens Jonk duidelijk. Hij is blij dat de juridische procedures nu achter de rug lijken te zijn.

Vanmiddag zou hij weer trainen met de jeugd van Ajax. „Dat is uiteindelijk waar het allemaal om gaat. Dat wij het plan van Cruijff op De Toekomst kunnen uitvoeren. We zijn veel te ver van de inhoud afgegleden de afgelopen maanden.”

Met assistent-trainer van Ajax Dennis Bergkamp heeft Jonk daar de leiding. Voor hen was het een hard gelach te horen dat zij onder hun vroegere trainer Louis van Gaal zouden moeten werken, Cruijffs aartsvijand.

De uitspraak maakt duidelijk dat Van Gaal volgens de procedures zoals ze zijn gevolgd, niet mag komen. Hoe nu verder?

„We hebben net uitgelegd gekregen wat deze uitspraak allemaal inhoudt. Die is ondubbelzinnig. Volgens mij is de rol van deze raad van commissarissen nu uitgespeeld, ik wil ze oproepen om gehoor te geven aan de uitspraak.”

Door wat te doen?

„Ik denk dat ze zelf hun conclusies kunnen trekken. Dat ze vertrekken is in het belang van de club. De vorige uitspraak [van de voorzieningenrechter in Haarlem] was nog half-half, maar dit is veel uitgesprokener.”

U heeft zelf met de trainer Louis van Gaal gewerkt als speler. Hoe heeft dit de relatie geschaad?

„Qua kwaliteiten is het een enorm goede trainer. Ik ben hem ook zeer dankbaar, hij heeft mij als speler ontzettend veel geleerd en op weg geholpen in mijn carrière. Ik heb ook niets tegen de persoon Van Gaal. Het gaat er gewoon om dat hij ons nooit heeft gebeld. En hij heeft ook Johan nooit gebeld. Dat is geen manier van werken.”

U bent al snel met interim-directeur Martin Sturkenboom in conflict gekomen. Hoe ging dat?

„Hij vond dat ik in bepaalde situaties niet goed reageerde. Ik vond dat onzin. Het lijkt mij vreemd dat je vanaf dag één zo te werk gaat. Er moet wel een goede werksituatie zijn. Ik hoop dat hij hieruit ook zijn conclusies trekt en zo snel mogelijk vertrekt.”

En Danny Blind, technisch directeur?

„Voor hem is het anders, hij heeft een contract tot eind van het seizoen. Maar over hem gaat deze uitspraak niet, dus dat is voor ons niet zo relevant.”

Hoe heeft het zover kunnen komen?

„Je moet een keuze maken. We hebben er met de jeugdtrainers hier en met Johan over gesproken. Niemand is bij een rechtsgang gebaat, maar het heeft zo moeten zijn.”

    • Bart Hinke