lezer van de week

None

Maurits Bruel, adviseur, Maarsbergen.

„Ik houd me al geruime tijd bezig met geluk op de werkvloer. In 1998 hebben Clemens Colsen en ik het boek ‘De Geluksfabriek’ geschreven. Daarin proberen we te achterhalen wat mensen werkelijk drijft in hun werk. Mensen willen ergens bij horen, én ze willen ook als individu worden erkend. Maar daarnaar wordt in organisaties vaak niet gevraagd. Wel wordt er gezegd wat ze moeten.

Na het boek zijn we workshops en lezingen gaan geven, en hebben we een bedrijf opgezet, de Geluks-fabriek. En nu wil ik meer. Mijn droom is iets te kunnen doen met de ambities van alle Nederlanders. Dat klinkt vaag, maar ik wil van ‘wat kun je’ naar ‘wat wil je’?

De documentaire ‘Happy’ gaat daar ook voor een belangrijk deel over. Deze docu wordt aanstaande zaterdag, op World Happy Day, in De Balie in Amsterdam gedraaid. En niet alleen daar, ook op tientallen andere plaatsen in de wereld.

De opbrengst van de avond in De Balie gaat naar de World Database of Happiness, in de jaren ’80 opgezet door prof. Ruut Veenhoven van de Erasmus Universiteit. In deze database wordt alle wetenschappelijk onderzoek waarin (ook) naar geluk wordt gevraagd centraal ingevoerd. Maar de publieke financiering neemt af. Bovendien, Veenhoven maakt zich druk over hoe het verder moet als hij straks de kar niet meer trekt. Ik wil helpen de database op langere termijn te kunnen bijhouden. Daarom gaat de opbrengst van de avond daarheen.”

World Happy Day, 11 febr., De Balie, Amsterdam. Info: www. debalie.nl