Leger Brazilië trekt op tegen politie Bahia

Soldaten hebben gisteren met traangas en rubberkogels geschoten op politieagenten die zich wilden aansluiten bij een politiestaking in Salvador da Bahia, de op twee na grootste stad van Brazilië. Een groep agenten houdt al een week het lokale parlement bezet uit onvrede over lage salarissen en slechte arbeidsomstandigheden.

Het leger sloot de elektriciteit van het parlement af in een poging de politieagenten uit het gebouw te dwingen. Ongeveer een derde van de 30.000 politieagenten in de 13 miljoen inwoners tellende deelstaat Bahia is betrokken bij de protestacties, aldus de overheid.

Volgens de Braziliaanse krant O Globo zijn de agenten in het parlement bewapend en hebben ze vrouwen en kinderen bij zich. Dat maakt het moeilijk voor het leger om het gebouw te ontzetten.

De Braziliaanse regering heeft meer dan 3.000 soldaten en federale politieagenten naar Bahia gestuurd om de taken van de politie over te nemen. In de korte tijd dat de politie staakt, is het moordcijfer verdubbeld. Ook zijn er meer overvallen en schietpartijen geregistreerd.

Gevreesd wordt dat de politiestaking zich verspreidt naar andere Braziliaanse steden, vlak voor het carnaval, waarvoor veel politie nodig is.

Politieagenten in Brazilië krijgen vaak onvoldoende opleiding en verdienen weinig in verhouding tot de risico’s van hun beroep. Er is veel corruptie en regelmatig worden agenten betrapt op betrokkenheid bij drugshandel en het verkopen van hun dienstwapens aan bendeleden.