Kroes: eurozone kan zonder Griekenland

European Digital Agenda Commissioner Neelie Kroes addresses a news conference on "Open Data Strategy for Europe" in Brussels December 12, 2011. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: POLITICS) Kroes: eurozone stort niet in elkaar als Griekenland eruit stapt. Foto Reuters / Thierry Roge

De euro komt niet in gevaar wanneer Griekenland gedwongen wordt de munt op te geven. Dat zegt Eurocommissaris Neelie Kroes vandaag in een interview met de Volkskrant.

“Er wordt steeds gezegd: als je één land laat uitstappen of vraagt om uit te stappen, dan stort het hele bouwwerk in. Maar dat is gewoon niet waar.”

De Europese Commissie vindt juist dat een nieuwe lening van 130 miljard euro nodig is om de Grieken te redden. Zo moet een chaos op de financiële markt worden voorkomen. Volgens Kroes maakt de nieuwe Griekse regering van premier Papademos echter te weinig haast met hervormingen. Ze beticht hen van onwil.

“De Grieken moeten beseffen dat ‘wij Nederlanders’ en ‘wij Duitsers’ de noodhulp aan Griekenland alleen kunnen verkopen aan onze belastingbetalers als er een bewijs ligt van goede wil.”

Kroes is er overigens geen voorstander van dat Griekenland teruggaat naar de Drachme. De Eurocommissaris beseft dat haar uitlatingen omstreden zijn nu Griekenland op de rand van een faillissement staat. Eerder pleitte de PVV al om de Europese geldkraan naar Athene dicht te draaien.

De Griekse regering heeft gisteren een akkoord bereikt over het ontslag van vijftienduizend ambtenaren. De banen verdwijnen nog dit jaar.

Kroes: discussie over soevereiniteitsoverdracht is zinloos

Kroes vindt de discussie over soevereiniteitsoverdracht aan Brussel ‘zinloos’, zo zegt ze in de Volkskrant.

“Ik vind het een zinloze discussie. Los van al die afspraken zijn de Europese economieën al zo vervlochten. Met instemming van de landen wordt de interne markt iedere week verder ingevuld. Wat mij betreft mag dat nog flink wat sneller gaan. [...]”

    • Marije Willems