Kortkolom kunst

Toneelgroep Oostpool breidt verder uit

Amsterdam. Het mimeduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot sluit zich per 2013 aan bij Toneelgroep Oostpool. Bij Oostpool zullen ze zowel eigen voorstellingen maken als meespelen in producties van artistiek leider Marcus Azzini en de jonge regisseur Joeri Vos, die onlangs door het gezelschap werd uitgetrokken. Oostpool anticipeert zo op het vertrek van regisseur Erik Whien. Daarnaast gaat Oostpool een alliantie aan met jeugdtheatergezelschap Sonnevanck uit Enschede. De gezelschappen gaan vanaf 2013 voorstellingen coproduceren voor jongeren tussen de 12 en 15 jaar. Oostpool wil binnen het hervormde subsidiebestel als groot landelijk gezelschap gelden, en kans maken op 2,5 miljoen euro subsidie. Talentontwikkeling en het aanbieden van jeugdtheater vergroten hierop de kans. (NRC)

Deutsche Bank schrapt Guggenheim Berlijn

AMSTERDAM. De tentoonstellingsruimte van de Solomon R. Guggenheim Foundation bij de Deutsche Bank in Berlijn wordt opgedoekt. De Duitse vestiging van het beroemde museum moet plaatsmaken voor een uitbreiding van de zakelijke activiteiten, zo maakte de bank bekend. De samenwerking komt daarmee na vijftien jaar tot een voorlopig einde. De tentoonstellingsruimte in het pand aan de boulevard Unter den Linden sluit eind dit jaar de deuren. De 57 exposities met moderne kunst trokken in totaal 1,8 miljoen bezoekers. De Guggenheim Foundation en de bank lieten weten in de toekomst samen te gaan werken aan nieuwe projecten. De laatste tentoonstelling wordt gewijd aan het werk van Cindy Sherman. De Guggenheim Foundation bouwt voor 140 miljoen een museum in Helsinki. (Novum)