Kortkolom economie

Schultz ontevreden over NS en ProRail

Den Haag. De NS en spoorbeheerder ProRail hebben de problemen op het spoor „niet naar tevredenheid afgehandeld”, schrijft minister Schultz (Infrastructuur, VVD) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Zowel de „beheersing van de infrastructuur als de communicatie naar de reiziger” was onvoldoende, vindt Schultz. Volgens de minister was donderdag nog niet besloten om de dag erna een uitgeklede dienstregeling in te stellen, omdat er naar verwachting maar een paar centimeter sneeuw zou vallen. Vrijdag bleek dat veel meer te zijn en strandden duizenden treinreizigers. Nog deze week stuurt Schultz een grondigere analyse aan de Kamer over hoe de spoorbedrijven de problemen afgelopen weekend hebben aangepakt. De Kamer wil hierover een spoeddebat. (NRC)

ArcelorMittal lijdt onverwacht verlies

Rotterdam. Staalproducent ArcelorMittal heeft over het vierde kwartaal van 2011 een nettoverlies van 1 miljard dollar geleden. Analisten gingen uit van een nettowinst van 102 miljoen dollar. In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg het verlies 780 miljoen dollar. De omzet nam in het vierde kwartaal van vorig jaar met 8,5 procent toe tot 22,45 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat bedroeg 1,71 miljard dollar. Het bedrijf verwacht dat het bedrijfsresultaat in de eerste helft van 2012 lager uitvalt dan een jaar eerder, maar wel hoger dan in de tweede helft van 2011. (Novum)

Air France: minder vracht, meer passagiers

Rotterdam. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France- KLM heeft in januari meer passagiers, maar minder vracht vervoerd. Het passagiersvervoer nam met 3,7 procent toe, door 5,3 procent meer passagiers en 0,6 procent meer capaciteit. De bezettingsgraad steeg met 2,5 procent tot 81,6 procent. Het vrachtvervoer daalde daarentegen met 10,3 procent. De capaciteit nam 6 procent af, waardoor de afname van de beladingsgraad beperkt bleef tot een daling van 3 procent tot 61,4 procent. (Novum)

Italië stelt na gastekort noodplan energie in

Rotterdam. Italië heeft gisteren een noodplan voor de energievoorziening in werking gesteld, nadat gastekorten waren ontstaan door de aanhoudende kou en dalende gasleveranties uit Rusland. De gasimport uit Rusland is met 20 tot 30 procent gedaald. De extreme kou in Rusland eist alle Russische reserves op. De Italiaanse regering heeft de gastoevoer aan grootverbruikers in de industrie beperkt, om huishoudens te sparen. Werkgevers protesteren. (AP, AFP)