Kortkolom buitenland

Grieken bouwen hek tegen immigranten

Athene. Griekenland is gisteren begonnen met de bouw van een hek langs de grens met Turkije. Dat moet de komst van illegale immigranten in de Europese Unie bemoeilijken. Vorig jaar kwamen ongeveer 55.000 immigranten de EU binnen via de plaats waar de rivier de Evros, die voor het grootste deel een natuurlijke grens vormt, Turkije instroomt. Hier wordt een hek geplaatst van ruim tien kilometer lang en 2,5 meter hoog. Een aantal Europese landen, Frankrijk voorop, had bij Griekenland aangedrongen op betere controle langs de grens. (AFP)

President de Maldiven weg na politieprotesten

Male. Op de Maldiven, een toeristische eilandengroep bij Sri Lanka, is president Mohamed Nahseed vanochtend opgestapt na protesten van muitende politieagenten, onder andere bij de staatsomroep. Nasheed is opgevolgd door vicepresident Mohammed Waheed Hassan. Op de Maldiven brak onrust uit door de arrestatie van een hoge strafrechter, die volgens Nasheed corrupt en politiek bevooroordeeld was. Op de achtergrond speelt een machtsstrijd met diens voorganger Maumoon Abdul Gayoom die eind 2008 vertrok bij de eerste democratische verkiezingen. (Reuters, AFP)

Libische ontheemden doodgeschoten

Tripoli. Gewapende mannen hebben vijf Libische ontheemden doodgeschoten in hun kamp in een voorstad van de Libische hoofdstad Tripoli. Dat hebben bewoners en ziekenhuisbronnen gemeld. In het kamp hebben zwarte Libiërs hun toevlucht gezocht die uit de stad Tawergha bij Misrata zijn verdreven omdat ze van collaboratie met het regime van Moammar Gaddafi worden verdacht. Tawergha is nu een spookstad. Volgens een kampbewoner kwamen de daders uit Misrata: „dat stond overal op hun voertuigen geschilderd”. De miltiaire raad van Misrata ontkent dat. (Reuters)

Ungureanu nieuwe premier van Roemenië

Boekarest. De Roemeense president Basescu heeft gisteren Mihai Razvan Ungureanu benoemd tot premier, enkele uren nadat zijn partijgenoot Emil Boc zijn aftreden had aangekondigd wegens de aanhoudende protesten tegen de harde bezuinigingen. Ungureanu (43) was minister van Buitenlandse Zaken en daarna hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst. De oppositie wil de parlementaire debatten blijven boycotten en zegt dat vervroegde verkiezingen de enige oplossing zijn. (AP, AFP)

Onderzoekers Rusland bereiken Lake Vostok

Rotterdam. Na jaren boren door een ijslaag van ruim 3.700 meter, hebben Russische onderzoekers op Antarctica afgelopen zondag het water van Lake Vostok bereikt. Dat meldt het Russische persbureau Ria Novosti. De boor is gestopt toen het wateroppervlak werd bereikt. Het is voor het eerst dat één van de ruim honderd onder dik ijs verborgen meren op Antarctica is bereikt. Lake Vostok is zeker 20 miljoen jaar afgesloten geweest van de buitenwereld. . (NRC)

Obama geeft donatie voor campagne terug

Rotterdam. Obama’s campagneteam heeft gisteren gezegd een donatie van 200.000 dollar terug te zullen geven aan de familie van de Mexicaanse casinomagnaat Juan Jose Rojas, die in 1994 de VS ontvluchtte na beschuldigingen van drugshandel en fraude. De New York Times had naar de donatie geïnformeerd. Aanvankelijk zei Obama’s campagneteam niet van de familiebanden te weten. (NRC)