Kanshebbers boos over ploeg met Wennemars en Tuitert

Vriest het een keer 16 graden – dreigt er een boycot van het Nederlands kampioenschap marathon op natuurijs.

De veertien marathonploegen in de hoogste divisie zijn boos op schaatsbond KNSB en hoofdsponsor KPN, omdat zij gisteren in allerijl een nieuwe ploeg hebben opgericht, met het oog op een eventuele Elfstedentocht. Het gelegenheidsteam bestaat uit marathonkampioen Arjan Smit en drie coryfeeën van de lange baan: tweevoudig wereldkampioen sprint Erben Wennemars en de olympisch kampioenen Mark Tuitert en Jochem Uytdehaage. Team-KPN zou ook de NK op natuurijs en de klassiekers moeten rijden, in voorbereiding op een eventuele Elfstedentocht.

De bestaande marathonsponsors zijn ongelukkig met het prominententeam, omdat dat veel publiciteit zal opeisen. „De KNSB en KPN zullen eerst met ons om de tafel moeten gaan zitten, want anders rijden wij geen NK”, zei Paul Rijssenaars, woordvoerder van de marathonsponsors, vanochtend in De Telegraaf.

De schaatsteams wijzen erop dat de licenties voor ploegen al voor het begin van het seizoen, op 1 augustus, moeten worden afgegeven. Bovendien vrezen zij dat het KPN-team een groot deel van de publiciteit zal opeisen, terwijl de marathonsponsors jaren hebben geïnvesteerd in de sport.

De laatste winnaar van de Elfstedentocht (1997), Henk Angenent, tegenwoordig ploegleider van het Wadro-schaatsteam, zei vanmorgen dat de betrokken partijen vandaag in Zuidbroek zouden overleggen over het geschil. De NK marathon op natuurijs wordt morgenmiddag op de Rietplas in Emmen verreden. „Ik verwacht dat we er wel uitkomen”, zei Angenent.

Volgens Arie Koops, directeur sport van de schaatssbond, was er nog één A-licentie vrij omdat dit seizoen niet vijftien, maar veertien marathonteams op het hoogste niveau rijden. „Dus toen KPN met het verzoek kwam, hebben we die aanvraag gehonoreerd.” De bond wilde vanochtend niet ingaan op de kritiek van de bestaande marathonploegen dat die licentie voor 1 augustus had moeten worden afgegeven.

Koops stelt wel dat de bond heeft gehandeld in het belang van het schaatsen. „We hebben dit gedaan voor de marathonsport in het algemeen en de vier sporters in het bijzonder. We willen hen ook in staat stellen de Elfstedentocht te rijden.” Koops wijst er ook op dat het publiek „helden wil zien”.

De rijders van de nieuwe marathonploeg willen geen commentaar geven op de ontstane rel. „Wij gaan gewoon lekker schaatsen, daar laat ik het even bij”, zei Mark Tuitert vanochtend, vlak voordat hij het ijs op ging om te trainen. „Het gaat om de Elfstedentocht.” De olympisch kampioen op de 1.500 meter van Vancouver (2010) verkeert in een bijzondere positie. Als marathonschaatser rijdt hij voor KPN, als langebaanschaatser is hij in dienst van de Controlploeg.

Ondertussen rijden ook de andere marathonschaatsers gewoon door. Arjan Stroetinga werd gisteren op het IJsselmeer bij Hindeloopen Fries marathonkampioen op natuurijs. Bij de vrouwen won Carien Kleibeuker.

    • Rob Schoof