Kamermeerderheid wil scholen dicht bij Elfstedentocht

FILE - Skaters pass a windmill at the village of Birdaard, northern Netherlands, In this Jan. 4, 1997 file photo, during the "Elfstedentocht" (eleven-cities-course). The deep freeze gripping much of Europe means the Netherlands' almost mythical "Eleven Cities Tour" ice skating marathon could be staged later this month for the first time in 15 years, organizers said Monday. The race, held along a 125-mile (200-kilometer) network of canals connecting 11 towns and cities in Friesland province, would cause a national frenzy, drawing thousands of participants and more than a million spectators. It was last held in 1997. (AP Photo/Dimitri Georganas, File) De laatst gereden Elfstedentocht op 4 januari 1997. Foto AP / Dimitri Georganas

Een ruime Kamermeerderheid vindt dat scholen mogen sluiten als er een Elfstedentocht komt op een doordeweekse dag. Veel partijen vinden dat juist kinderen de ‘Tocht der Tochten’ niet mogen missen, schrijft het AD vandaag.

De Kamer vindt wel dat scholen gemiste lesuren op een later moment moeten inhalen.

PVV-leider Geert Wilders wil niet alleen scholieren maar ook de rest van Nederland laten meegenieten van de tocht. Hij wil de dag van de Elfstedentocht uitroepen tot nationale feestdag. “Dan kan iedereen vol trots van een icoon van onze traditie genieten.”

Veel andere fracties vinden een nationale feestdag te ver gaan. “De Elfstedentocht is al een spontane nationale feestdag”, zegt PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen. “Bedrijven en werknemers komen er zelf wel uit of het werk doorgaat of niet.”

Het ministerie laat in de krant weten dat ‘ijsvrij’ niet zomaar kan nu veel ouders werken. Scholen hebben volgens een woordvoerder wel de ruimte om zelf te beslissen over de invulling van lessen.

    • Marije Willems