Jongere Guzman zet hoog in

Doen en laten, Emilio Guzman. Tour t/m 19/5. Inl. comedytrain.nl

„Ik sta al jaren in de schaduw van mijn broer”, zegt Emilio Guzman – en dan begint hij te vertellen dat hij de jongere broer is van de veel bekendere cabaretier Javier Guzman, en hoe dat precies allemaal zat, met de afkomst van zijn ouders en zijn broers. Een familiefilmpje toont zijn vader en moeder, intens gelukkig, waarna Emilio Guzman eraan toevoegt hoe hun huwelijk later misging.

Erg uniek is zo’n levensverhaal natuurlijk niet, maar toch weet hij van die autobiografische bijzonderheden een boeiend verhaal te maken. Mede omdat hij die behendig lardeert met observaties van een meer algemene strekking. Zoals zijn redenering dat de meeste domme mensen tegelijk heel zelfverzekerd zijn, terwijl de verstandigen nu juist veel meer twijfelen.

Deze jongere Guzman zet bovendien hoog in met passages over zijn twee helden Bertrand Russell en Leo Vroman. Van de eerste draagt hij een gedicht vol twijfel voor, en aan de tweede verbindt hij een verlangen naar bestendige liefde. Ook dat is geen reguliere cabaretkost.

Te gewaagd lijkt het mij echter dat Guzman ten slotte een paar tegenstrijdige versies te berde brengt van de verhalen die hij eerder heeft verteld. Dat schaadt de geloofwaardigheid die hij eerder met zo veel zorg heeft opgebouwd.

    • Henk van Gelder