Jeugdtheater krijgt nieuw talentenfonds

STIP Theaterproducties lanceert een jeugdtheaterfonds. Het theaterproductiebedrijf richt het fonds op samen met Jeugdtheater De Krakeling, en stort zelf de eerste 40.000 euro. Vanaf 2013 zal het fonds toptalent binnen het jeugdtheater financieel steunen. Theater De Krakeling zal deze toptalenten een premièreplek bieden.

Jeugdtheaterproducent STIP wil met dit initiatief de jeugdtheatersector een impuls geven. Directeur Johanna Somers: „Wij maken ons grote zorgen over de doorstroom van toptalenten nu de productiehuizen wegvallen. Jonge mensen moeten de kans houden om zich te kunnen ontwikkelen, zodat het wereldwijd hoog gewaardeerde Nederlandse jeugdtheater zijn status kan behouden.”

16 theaters en schouwburgen hebben zich bij het fonds aangesloten. Zij garanderen de door het fonds ondersteunde makers een speelplek. Somers: „Dat betekent dat je als maker al een startbedrag én een tournee van Groningen tot Limburg hebt.” Een aantal gesubsidieerde gezelschappen stelt repetitieruimte en coaching beschikbaar. De financiële middelen zullen de komende jaren moeten worden aangevuld met donaties van bedrijven en liefhebbers.

Welke makers vanaf 2013 in aanmerking komen voor financiering, zal worden beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie. Somers: „Een gevarieerde commissie met jeugdtheaterexperts zal zelf actief makers scouten. We verwachten 1 à 2 makers per jaar financieel te kunnen ondersteunen.”

    • Brechtje Zwaneveld