In wielrennen is alles voorlopig

Zelf vinden ze het absoluut geen felicitatie waard. Ook al blijken de wielrenners Andy Schleck en Michele Scarponi bij nader inzien de twee belangrijkste etappekoersen van de wereld te hebben gewonnen. De Luxemburger Schleck de Tour de France op 25 juli 2010 en de Italiaan Scarponi de Giro d’Italia op 29 mei 2011.

Het is het onbevredigende gevolg van een uitspraak die het internationale sporttribunaal CAS gisteren heeft gedaan. Het schorste de wielrenner Alberto Contador met terugwerkende kracht voor twee jaar én nam hem de Tourzege af. Omdat de schorsing per 25 januari 2011 ingaat, zal de internationale wielerbond UCI de naam van de 29-jarige Spanjaard uit de uitslagen laten schrappen van de wedstrijden die sindsdien zijn verreden. Zo kan ook de al gestopte Nederlandse wielrenner Addy Engels op zijn oude dag nog een zege aan zijn palmares toevoegen: de Gouden Pijl van Emmen, verreden op 9 augustus 2011.

Het vonnis dat over Contador werd geveld, staat in contrast met het besluit van de Amerikaanse justitie om zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong niet te vervolgen. Blijkbaar kan niet bewezen worden dat hij met overheidsgeld – het staatsbedrijf US Postal was lange tijd zijn sponsor – dopingmiddelen heeft aangeschaft.

De Amerikaan Armstrong was jarenlang subject van vermoedens, beschuldigingen, afgunst, roddels. Nooit werd bij hem officieel dopinggebruik vastgesteld. Terecht is hij dus nimmer veroordeeld. Vooralsnog. Een veelgebruikte term in de wielersport: vooralsnog. Uitslagen zijn voorlopig – en voorlopig kan lang duren. Het is al bijna anderhalf jaar geleden dat Contador in Parijs in de gele trui werd gehuldigd als vermeend winnaar van de Tour de France.

Of de Spanjaard doping heeft gebruikt, weet ook het CAS niet. Vaststaat dat er een minimale hoeveelheid van het verboden middel clenbuterol in zijn lijf is aangetroffen. Te gering om prestatiebevorderend te zijn. Maar hoe dan ook: verboden en Contador is ervoor verantwoordelijk. Het kan zijn, geeft het tribunaal toe, dat het door het eten van bedorven vlees is gekomen, zoals Contador zelf heeft beweerd. Of door een bloedtransfusie. Maar het meest waarschijnlijk, meent het CAS, is dat het consumeren van een bedorven voedingssupplement de oorzaak is.

De wielrenner is dus gestraft op basis van een waarschijnlijkheid. Een boete van 2.458.000 euro volgt mogelijk in een later vonnis van het CAS.

De regels zijn toegepast, de UCI heeft haar zin gekregen. Twee jaar schorsing is een standaardstraf. Maar in haar summiere reactie constateerde de wielerunie gisteren terecht dat het een trieste dag voor het wielrennen was. Inderdaad, en ook voor het rechtsgevoel.