Ik was project executive in de IT

„IBM heeft wereldwijd maar 125 gecertificeerde projectmanagers, en ik was een van hen. Ik heb grote projecten geleid. Hard werken, grote teams aansturen, heel bevredigend. Jíj hebt het voor het zeggen, jíj maakt het voor je klant waar.

„Ik ben een bètamens, opgeleid tot medisch analist. In het VU-ziekenhuis kwam ik eind jaren 70, begin jaren 80 in een team dat zich bezighield met automatisering. De computer was in opkomst, alles was nieuw. Zo rolde ik erin.

„Daarna volgde ik een IT-opleiding, voerde bij diverse werkgevers automatiseringsprojecten uit. Waardevolle ervaring; een manager van outsourcingprojecten moet uiteenlopende organisaties begrijpen en technologische kennis hebben.

„Dertien jaar heb ik bij IBM gewerkt. Soms was het lastig. Het bedrijf heeft veel regeltjes. Je moet je als ondernemer opstellen, maar zodra je wat wilt doen, komt quality assurance erbij, legal, van alles. Je krijgt veel verantwoordelijkheid, maar weinig mandaat.

„Ik had een paard gekocht en liep toevallig aan tegen een opleiding healing touch en homeopathie voor dieren. De zorg trok weer. Per 2008 nam ik ontslag. Mijn collega’s waren verbijsterd.”

Ik ben energetisch dierentherapeut

„Oktober vorig jaar heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig therapeut voor dieren. Healing touch, homeo-pathie, aromatherapie – ik pas allerlei technieken toe om energie bij dieren goed te laten stromen. Met mijn handen, stemvorken, etherische oliën. Ik heb er drie jaar cursussen voor gedaan.

„Waarom het me greep, kan ik niet verklaren. Ik ben al veel langer bezig met dit thema. Alle materie is energie, alles is met elkaar verbonden. We bestaan allemaal uit elektromagnetische golven.

„Ik ben niet tegen reguliere gezondheidszorg. Pas als de dierenarts niet meer kan helpen, komen mensen naar mij. Huisdieren met kanker, met trauma’s, gedragsproblemen. Het is allemaal negatieve energie die blijft hangen en dwarszitten.

„Als therapeut verdien ik nog geen kwart van mijn vroegere salaris. Ik heb een spaarpotje. En ik hoef niet elke week nieuwe hakken te kopen om gelukkig te zijn.

„Het is moeilijk jezelf telkens te moeten rechtvaardigen. Veel mensen zeggen: ze is wel aardig, maar ze is ook met gekke dingen bezig.”

    • Hans Wammes