Ik besta – omdat God bestaat

Gerson Veldhuizen: ‘[Het leven] van een mens zou alleen dan verspild zijn als hij een leven zou leiden waarbij hij zich, bedrogen door de vreugden van het leven, of door de zorgen ervan, nooit eeuwig beslissend van zichzelf bewust zou worden als geest, als zelf, of – wat eigenlijk hetzelfde is – er nooit opmerkzaam op zou worden en in de diepste zin de indruk zou krijgen dat er een God bestaat en dat ‘hij’ (..) voor die God bestaat.’

Dit citaat van de filosoof Soren Kierkegaard verwoordt voor mij de kern van mijn mens-zijn. Dit herken ik. Ik besta. Ik besta als geestelijk wezen. Daarvan ben ik me bewust. Ik kan nadenken over mijn mogelijkheden en beperkingen. Ik kan die aanvaarden, of niet. En God bestaat. Ook daarvan ben ik me bewust. Als ik bid, ervaar ik Hem. Door een gevoel dat geen materie mij ooit heeft gegeven. De kern van mijn mens-zijn is het bewustzijn dat ik besta voor God.