'HP/De Tijd wordt maandblad'

Weekblad HP/De Tijd wordt in de eerste helft van dit jaar hoogstwaarschijnlijk een maandblad. Hoofdredacteur Frank Poorthuis bevestigt hiermee een op anonieme bronnen gebaseerd bericht van journalistenblad Villamedia. Redactie en medewerkers van het opinietijdschrift zouden dit nieuws enkele weken geleden te horen hebben gekregen onder geheimhoudingsplicht.

Poorthuis meldt dat uitgever Audax de online activiteiten van HP/De Tijd flink wil uitbreiden. Volgens de hoofdredacteur investeert uitgever Audax ‘miljoenen’ voor een uitbreiding van de website, een app en een iPadversie van de titel. Ook de redactie zal worden uitgebreid. „We gaan niet van een weekblad naar een maandblad, maar van een weekblad naar een blad dat dagelijks verschijnt”, aldus Poorthuis.

Met het versterken van de online publicaties hoopt HP/De Tijd een jonger publiek te bereiken. Als voorbeeld noemt hij de online krant The Huffington Post en webmagazine Slate. Poorthuis: „De beslissing is nog niet officieel. We hadden graag meer tijd gehad om een goed plan op te stellen wat we onze lezers gaan bieden.”

HP/De Tijd kampt met dalende oplagecijfers. De betaalde oplage lag in het derde kwartaal van 2011 op 22.000 exemplaren; vijf jaar eerder was dat nog 33.000.

De verschijningsfrequentie van het blad stond eerder ter discussie. In 2008 wilde Audax naar tweewekelijkse verschijning. Uiteindelijk bleef het blad een weekblad; wel vertrokken de toenmalige hoofdredacteuren Henk Steenhuis en Thieu Vaessen. De redactie werd verkleind.

Steenhuis en Vaessen werden vervangen door Jan Dijkgraaf, ex-hoofdredacteur van gratis dagblad Metro. Ook onder hem bleef de oplage dalen. In mei 2010 vertrok hij weer. Sinds februari 2011 leidt Frank Poorthuis het blad.

Op de website van HP/De Tijd richt Poorthuis zich tot zijn lezers: „Wij zijn zeer blij met deze investeringen en het vertrouwen dat de uitgever in onze titel laat zien. Wij zien een grote toekomst voor dit blad en deze titel, dus wanhoop niet.”