‘Honderd-fucking-vijfentachtig euro’ voor een avond Madonna?

Gisteren viel Madonna’s optreden tijdens de Super Bowl nog gratis op nrc.nl te bekijken. Wie de ‘Queen of Pop’ op 7 juli in Amsterdam in het ‘echt’ wil bewonderen is heel wat meer kwijt. Kaarten voor haar optreden in de Ziggo Dome kosten namelijk tot 185 euro. Een nieuw record.

Madonna dit weekend tijdens haar Super Bowl-optreden. Foto AP / Ezra Shaw

Gisteren viel Madonna’s optreden tijdens de Super Bowl nog gratis op nrc.nl te bekijken. Wie de ‘Queen of Pop’ op 7 juli in Amsterdam in het ‘echt’ wil bewonderen is heel wat meer kwijt. Kaarten voor haar optreden in de Ziggo Dome kosten namelijk tot 185 euro. Een nieuw record.

Vanochtend maakte Madonna bekend dat ze tijdens haar wereldtournee naar de Ziggo Dome komt. De 53-jarige zangeres begint op 29 mei in Tel Aviv aan de Madonna 2012 World Tour, ter promotie van haar nieuwe album M.D.N.A., dat op 26 maart uitkomt. Madonna doet daarna onder meer Zuid-Amerika en Australië aan. In totaal toert ze langs 26 Europese steden, waaronder Londen, Parijs, Milaan en Berlijn.

De staanplaatsen in de Ziggo Dome kosten 99 euro en de duurste zitplaatsen zijn 175 euro. Daar komen echter nog de servicekosten bovenop, waarmee de duurste tickets uitkomen op 185 euro. Dat is precies dezelfde prijs als het driedaagse Lowlands-festival. Inclusief campingplaats.

Lowlands is echter al uitverkocht en Madonna (nog) niet.

Waarom is concert Madonna net zo duur als Lowlands?

Maar waarom ís het concert van Madonna net zo duur als Lowlands? Waarom is een concert van pakweg twee uur van één artieste net zo duur als een driedaags festival met tientallen artiesten inclusief campingplaats? De website 3voor12 trachtte vanochtend al een antwoord te geven:

Dat Madonna een nieuwe standaard wil zetten op het gebied van ticketverkoop is geen geheim. In 2008, toen ze haar Sticky & Sweet tour startte, verbaasde de zangeres menigeen door officieel in zee te gaan met secondary ticketingbedrijf Viagogo, het type bedrijf dat concertpromotors doorgaans graag wegzetten als ordinaire zwarthandelaren. Madonna windt er geen doekjes om: niet alleen wil ze fans de kans geven ook uitverkochte concerten te bezoeken, desnoods tegen hoge entreeprijzen, maar ze ziet de secondaire markt ook als een goede indicatie van haar marktwaarde.

In Newsweek reageerde Madonna als volgt op de hoge ticketprijs:

“Start saving your pennies now. People spend $300 on crazy things all the time, things like handbags. So work all year, scrape the money together, and come to my show. I’m worth it.”

Maar waarom is het concert in Ziggo Dome dan duurder dan Madonna’s concert in bijvoorbeeld het Koning Boudewijnstadion in België of het Olympia Stadion in Helsinki? We belden met Marjanne Manders, woordvoerder van Mojo.

Volgens Manders wordt de ticketprijs bepaald door het management van Madonna en houden ze zelf “enkele procenten” aan het concert over “als we geluk hebben”.

“De grootte van de zaal bepaalt mede de ticketprijs. In Ziggo Dome zijn 15.000 plaatsen, maar in het stadion in België passen 55.000 mensen. Daarnaast hebben we ook een ander btw-tarief dan in bijvoorbeeld Duitsland en België.”

Volgens Manders is de prijs van 185 euro voor een concert van één artiest een record. Voor zover ze kan nagaan was het concert van U2 met een prijs van 150 euro exclusief servicekosten tot dusver het duurste. Het is volgens haar nog nog niet bekend hoeveel de VIP-plaatsen gaan kosten.

Reacties op ticketprijs concert Madonna

De reacties op de ticketprijs zijn in ieder geval niet mals.

3FM-dj Michiel Veenstra schreef vanochtend op Twitter:

Twitter avatar michielveenstra Michiel Veenstra Honderd fucking vijfenzeventig euro voor een avond Madonna? Is dat inclusief camping en minstens drie andere podia? Godsallemachtig.

NRC-popjournalist Amanda Kuyper:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Krankzinnige prijzen RT @atzedevrieze: Madonna in Ziggo, kaarten tot 175 euro. En geen VIP deck met champagne en limo. http://t.co/m4Ej7k1N

Volkskrant-journalist Menno Pot:

Twitter avatar mennopot Menno Pot @amandakuyper @atzedevrieze @norbertpek Er waren al heel veel goede redenen om niet naar Madonna te gaan; nu hebben we er nog eentje bij.

Freelance popjournalist Alex van der Hulst geeft een tegengeluid:

Twitter avatar zwar Alex van der Hulst wat een gezeur over de ticketprijs voor Madonna, Jay Z in Carnegie Hall is gemiddeld 2.500 euro, (maar dat is wel voor een goed doel)

Bekijk Madonna gratis

De verkoop van het concert in Amsterdam start zaterdag om 10.00 uur. Dan wordt duidelijk of het concert van Madonna net zo snel is uitverkocht als Lowlands. Weet je nu al dat je niet zo veel geld over hebt voor het concert? Dan valt hieronder nog altijd Madonna’s optreden tijdens de Super Bowl terug te kijken:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=u970KvNCtr8

Zeven jaar geleden gaf Madonna twee concerten in Nederland. De tickets waren toen nog een stuk goedkoper. Bekijk hier een NOS-reportage over het optreden:

    • David Haakman