Hoe worden de stemmen voor reclames uitgezocht?

Hoe worden stemmen voor radiocommercials uitgezocht, vraagt Merel van Berkel uit Oud-Beijerland. „Categoriseert een soort castingbureau stemmen op hoog, laag, monotoon etcetera?”

„80 procent van de stemmen heb ik in mijn hoofd zitten”, zegt Michiel Koudstaal van voicecastingbureau Voxcast. Hij was de bekende donkere stem van SBS. Het maken van een radioreclame werkt als volgt: een bedrijf schakelt een reclamebureau in of werkt zelf een reclameconcept uit. Vervolgens worden samen met een voicecastingbureau of art-directors de stem en de muziek uitgekozen.

Zo’n beetje iedereen kan vervolgens als stem worden gekozen. Koudstaal heeft, net als Willem Schaap van radiocommercials.nl, zelf een aantal mensen ‘in portefeuille’, maar meestal worden acteurs, voice-overs of BN’ers benaderd via hun agenten. Wie er uiteindelijk wordt gekozen, is afhankelijk van het doel van de reclame. Moet het grappig zijn, serieus, informatief, jong of overtuigend? De stemmenbureaus kiezen daar de stemmen bij, waarvan dus de meeste in hun hoofd zitten.

Koudstaal: „Je ziet steeds meer ervaren acteurs en bekende namen radio- en tv-commercials inspreken. Sommigen verdienen tussen de 50.000 en 100.000 aan een goede radiocampagne.”

Je hoort bovendien steeds meer ‘normale stemmen’, terwijl vroeger een reclame vooral ‘autoritair’ moest klinken. „En de vraag naar type stem verschuift”, vertelt Schaap. „We hebben een periode gehad dat een reclame ‘stoer’ moest klinken, later ‘vertrouwd’ of ‘karakteristiek’ (denk aan de Gamma-reclame). Nu willen we vooral ‘zekerheid’ en ‘betrouwbaar’, ergo: een zakelijke mannenstem.

Het inspreken van reclame – of bedrijfsfilmpjes, of teksten bij tv-programma’s – is een echt vak, benadrukken beide mannen ongevraagd. „Er komt altijd wel iemand naar me toe die zegt: mijn man vindt dat ik zo’n mooie stem heb... Dat werkt zelden. Mensen hebben microfoonangst, ze zijn niet getraind als acteur. Dan werkt het niet.” Zomaar aanmelden bij een voicecastingbureau werkt dan ook niet. Een acteursopleiding wel.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Jessica van Geel