Hoe meer mens, hoe onnodiger zijn bezigheden

Jasper Mittelmeijer: Eerst moet de Mens zich bezighouden met essentiële dingen. Daarna komt hij toe aan nuttige dingen. Vervolgens bereikt de Mens de top van de tijdsbestedings-piramide. Zijn activiteiten kunnen dan dramatisch van elkaar te verschillen.

Onnodige dingen, zoals: muziekinstrumenten maken. Heel goed muziekinstrumenten leren bespelen. Concert schrijven voor muziekinstrumenten. Naar concerten luisteren. Televisie uitvinden. Dan televisie kijken. Naar de maan vliegen. Eindeloze variaties maken op dezelfde kledingstukken. Boeken schrijven. Schilderen. Eindeloze variaties maken met dezelfde ingrediënten. Voetballen. Kijken naar anderen die voetballen. Eindeloos praten over anderen die voetbalden. God verwerpen. Proberen om te gaan met paniek als gevolg de verworpen God.

Nuttige dingen, zoals goden bedenken om algeheel gevoel van paniek te onderdrukken. Goden voorzien van een pakket strafmaatregelen om wenselijk gedrag te stimuleren. Planten en beesten kweken in plaats van alsmaar zoeken. Huizen bouwen, want grotten zijn beperkt beschikbaar. Kleding maken. Vervoersmiddelen bedenken, zodat je niet de hele tijd hoeft te lopen. Varianten van samenlevingen uitproberen en weer verwerpen.

Essentiële dingen, zoals: eten endrinken vinden. Bescherming zoeken tegen kou, regen en al wat erop uit is je dood te maken. Je voortplanten. Slapen.