Het is serieus tussen Angela en Nicolas

Angela Merkel steunt Sarkozy

tegen Hollande, ‘stoorzender’ in de schuldencrisis. Ze zou met de Franse socialist opnieuw moeten beginnen.

Ze steunt Nicolas Sarkozy „op elke mogelijke manier”. Bondskanselier Angela Merkel, die gisteren in Parijs op bezoek was, gebruikte voor ‘manier’ het Franse woord façon („in jeder façon”). Ze sprak dat op z’n Duits uit. Het klonk mooi, maar het wrong ook wat. Waarmee Merkel onbedoeld de Duits-Franse verhouding treffend weergaf.

De bondskanselier was met een aantal ministers naar Parijs gekomen voor (regulier) overleg. Aansluitend lieten Merkel en Sarkozy zich voor de tv interviewen, een gesprek dat door de ZDF en France 2 – twee staatszenders – werd uitgezonden.

Hoewel Sarkozy zich nog niet officieel herkiesbaar heeft gesteld, krijgt hij de onverhulde steun van Angela Merkel. Dat zorgt bij tegenstanders van Sarkozy voor gegrinnik.

Centrist François Bayrou bestempelde de situatie als „een kleine contradictie” en de socialistische presidentskandidaat François Hollande prees de moed van de bondskanselier: ze heeft zichzelf een loodzware taak opgelegd, het wordt niet eenvoudig Sarkozy nog aan de zege te helpen. Het illustreert de zelfverzekerdheid in het socialistische kamp. Hollande heeft al laten weten dat hij zelf snel bij Merkel op bezoek wil.

Merkel vindt haar steun geen inmenging in binnenlandse aangelegenheden, integendeel. Het is normaal dat de Franse president en de bondskanselier zich gezamenlijk uitspreken over de schuldencrisis. Nieuw is zo’n gezamenlijk tv-optreden ook al niet, aldus Merkel: het is eerder gedaan door hun voorgangers Gerhard Schröder en Jacques Chirac.

Maar er is wel een verschil. Voor Merkel zou een Franse wisseling van de wacht lastig zijn. Ze is gewend aan de grillen van Sarkozy, en aan zijn Franse kusjes als begroetingsritueel. En ze weet wat ze aan hem heeft. Met een nieuwe president, nog een socialist ook, zou ze weer van voorafaan kunnen beginnen. Waarbij het nog maar de vraag is of Hollande net zo vol bewondering voor haar is als tegenwoordig Sarkozy. Le Figaro bestempelde Merkels steun als ‘le pacte anti-Hollande’. De Elysée-getrouwe krant waarschuwt dagelijks voor het ‘gevaar’-Hollande, en krijgt vandaag steun van de Frankfurter Allgemeine Zeitung: „Hollande is de gevaarlijkste stoorzender voor de Duits-Franse eenheid in de schuldencrisis”, schrijft de krant.

In Berlijn is op de avances met Parijs verbaasd gereageerd. De leider van de Duitse sociaal-democraten, Sigmar Gabriel, vindt het gezamenlijke tv-interview „nogal pijnlijk”. Ineens ziet de SPD zich gedwongen om Hollande te gaan steunen, hoewel hier van vriendschap nog geen sprake is. Groenen-chef Jürgen Trittin zegt dat de Duits-Franse ‘as’ „ook moet functioneren als Sarkozy niet meer in het Elysée zit”.

Binnen Sarkozy’s UMP is niet iedereen blij met Merkels steun. Henri Guaino, adviseur van de president, vindt samenwerking evident, maar noemt het minder vanzelfsprekend als Merkel zou opdagen op UMP-bijeenkomsten. Er worden ook al grappen over gemaakt. Het gratis dagblad 20 Minutes kopte: ‘Angela et Nicolas, c’est du sérieux’ – woorden waarmee Sarkozy begin 2008 zijn relatie met Carla Bruni bevestigde.

Dirk VandenBerghe en Joost van der Vaart

    • Joost van der Vaart
    • Dirk Vandenberghe