Geduld Europa met de Grieken raakt op

Het geduld van Europa met Griekenland begint op te raken. Bondskanselier Merkel en president Sarkozy gisteren in Parijs, voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep, eurocommissaris Neelie Kroes, allemaal hebben ze dezelfde boodschap: als Athene niet snel met ingrijpende bezuinigingsmaatregelen komt, gaat het tweede noodpakket van 130 miljard euro niet door. En dan is Griekenland failliet.

„We willen dat Griekenland in de euro(zone) blijft”, zei Merkel met zichtbare irritatie, op een persconferentie samen met Sarkozy. „Maar er moet snel wat gebeuren. Er kan geen akkoord zijn als de voorstellen van de trojka niet worden uitgevoerd.”

Het lukte de Griekse premier Papademos gisteren weer niet om een akkoord te bereiken met de drie partijen die zijn nationale kabinet ondersteunen. De meeste politici aarzelen, met het oog op de verkiezingen die in april zouden moeten worden gehouden.

Daarom bleven ook Papademos’ gesprekken ’s avonds met de banken over afwaardering van de Griekse schuld, een essentieel onderdeel van het eerste noodpakket, zonder resultaat. Vanmorgen begonnen Griekse vakbonden aan een 24uursstaking uit protest tegen de bezuinigingsplannen, die volgens hen de recessie in het land alleen maar verergeren.

Eurocommissaris Kroes beschuldigt de Griekse regering van onwil. In een interview vanmorgen in de Volkskrant zei Kroes dat ze Griekenland liever niet uit de eurozone ziet stappen. „Maar er is absoluut geen man overboord als we iemand missen uit de eurozone.”

De Grieken kunnen van andere landen geen solidariteit verwachten als ze sterk afwijken van de koers die wordt gesuggereerd door de trojka van Europese Unie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds, zei de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker tegen Der Spiegel. Hij voorspelde dat het vooruitzicht van een faillissement „de Grieken kracht zal geven waar ze nu tekenen van verlamming vertonen.”

Maar Merkel en Sarkozy voorzien nog meer problemen. Daarom willen zij in het nieuwe noodpakket een speciale voorziening voor rentebetaling aan schuldeisers. Dat is een feite een teken van wantrouwen over de bereidheid of het vermogen van Athene om effectief te hervormen.