Evert van Benthem staat klaar om terug te vliegen

Evert van Benthem is van plan om met zijn familie naar Nederland te komen als er een Elfstedentocht wordt gehouden. De tweevoudige winnaar van het evenement, die in 2000 naar Canada emigreerde, hoopt de tocht dit jaar mee te schaatsen met zijn zoons.

De 53-jarige Van Benthem, die een melkveehouderij heeft in het westen van Canada, is al druk met de voorbereidingen voor een eventuele overtocht met zijn gezin, zegt zijn vrouw Janette telefonisch vanuit Spruce View, in de provincie Alberta. De Van Benthems wachten met spanning op de bijeenkomst van de rayonhoofden, morgenavond – 11.00 uur woensdagochtend, plaatselijke tijd in Alberta. „Als het dan bekend wordt, hebben we heel kort tijd”, aldus Janette van Benthem. „Dan is het de vraag of we op tijd in Nederland kunnen zijn. Wij moeten mensen inwerken die ons bedrijf kunnen overnemen, en daar hebben we nu 48 uur de tijd voor. Dus dat wordt heel spannend.”

Al sinds er weer gesproken wordt over een Elfstedentocht, is het druk bij het familiebedrijf. Voortdurend gaat de telefoon – een herinnering aan het leven op de voormalige boerderij van Van Benthem in het Overijsselse Sint Jansklooster, waar hij na zijn overwinningen bij de tochten van 1985 en 1986 zelden met rust werd gelaten.

Twaalf jaar geleden emigreerde Van Benthem naar de ruime prairieprovincie Alberta, op zoek naar groeimogelijkheden voor zijn bedrijf (ruim 200 koeien) – en meer privacy. Hij bleef schaatsen, en werd betrokken bij de organisatie van een jaarlijkse marathon op het natuurijs van Sylvan Lake, een meer op ongeveer een uur rijden ten noorden van zijn boerderij.

Evert en Janette van Benthem hebben drie zoons (Rolf, Merein en Jos) en een kleinzoon. De zoons zijn met schaatsen opgegroeid en hopen een Elfstedentocht mee te rijden.

Maar de dagelijkse verantwoordelijkheid van de melkveehouderij achterlaten, dat gaat niet zo makkelijk, zegt Janette. „Je mag Elfstedentochtwinnaar zijn, maar je moet wel elke morgen om vijf uur je bed uit om de koeien te melken.”

    • Frank Kuin