Espresso met Auke Hylkema

Maandag werd bekend dat rayonhoofd Auke Hylkema door het Slotermeer is gezakt. ‘Het ijs is te dun,’ zegt het rayonhoofd. ‘Ik denk dat het nog geen twee centimeter dik was.’ Klopt het dat hij mensen heeft opgeroepen het ijs te ontdoen van sneeuw?

4 januari 1997: een kopgroepje passeert Birdaard tijdens de laatst gehouden Elfstedentocht. Foto AP / Dimitri Georganas

IJs

Maandag werd bekend dat rayonhoofd Auke Hylkema door het Slotermeer is gezakt. ‘Het ijs is te dun,’ zegt het rayonhoofd. ‘Ik denk dat het nog geen twee centimeter dik was.’ Klopt het dat hij mensen heeft opgeroepen het ijs te ontdoen van sneeuw? ‘Ja,’ antwoordt Hylkema. ‘Op veel plekken ligt fondantijs.’ Wat is dat? ‘Dat is sneeuwijs dat nooit hard wordt,’ legt het rayonhoofd uit. Is het dan niet gevaarlijk om mensen met een sneeuwschuiver het ijs op te sturen? ‘Je moet iets over hebben voor de Elfstedentocht,’ zegt Hylkema. ‘Denk je dat ik elk jaar voor mijn plezier door het ijs zak?’

Tijdens de persconferentie van de Vereniging de Friesche Elf Steden durfde voorzitter Wiebe Wieling zich niet te wagen aan een datum voor een nieuwe tocht. ‘De rayonhoofden komen morgenavond weer bijeen,’ zegt Auke Hylkema. ‘Ondertussen werken we hard aan alternatieven.’ Waaraan moeten we denken? ‘Bijvoorbeeld een bypass over de Fluezen.’ Een andere route? ‘Ja,’ zegt Hylkema. ‘Maar dat noemen we in Friesland een bypass.’ En hoe noemen ze een nieuw stukje bloedvat? ‘Dat noemen we gewoon een nieuw stukje bloedvat.’ Hylkema neemt een slokje espresso. ‘Hoe heet dit spul eigenlijk?’

    • Ernest van der Kwast