De mens is een allesvreter

Stijn van Tilburg (15 jaar): De Griekse filosoof en hedonist Epicurus sprak in de 3de eeuw voor Christus: ‘Het is onverstandig veel te eten, wat direct genot oplevert, als dit leidt tot maagpijn. Geniet dus met mate.’

De mens van de 21ste eeuw heeft het hedonistisch mensbeeld verkeerd geïnterpreteerd. In ons streven naar genot, wat volgens hedonisten het grootste goed is, zijn wij westerlingen te ver doorgeschoten. Ons egoïstische zelfbeeld laat ons alles vreten wat los en vast zit. We eten niet alleen ons eigen bord leeg, maar plunderen ook dat van anderen, waardoor zij van honger sterven.

De oorzaak laat zich verklaren uit de zielenleer van Plato. Na jarenlange onderdrukking van ons weerspannige paard, epithumia, is ons nobele deel niet meer in staat dit wilde beest in bedwang te houden. De nous, ons intellect, staat vol afgrijzen toe te kijken. Als we ons intellect niet laten spreken maar het geile paard zijn gang laten gaan, is ons span niet meer te redden.