De architectuur is nog altijd van ons allemaal

In een boze brief (Opinie, 3 februari) maakt architectuurjournaliste Anneke Bokern een wonderlijke vergelijking. Volgens haar mogen alleen architecten over architectuur schrijven, zoals hersenchirurgie publicistisch het domein is van hersenchirurgen.

Ze maakt een serieuze denkfout. Architectuur is van ons allemaal . Hierover mogen we dus allemaal een mening hebben en deze ook publiceren, als een krant dit interessant vindt. Hersenchirurgie is daarentegen bedoeld om patiënten beter te maken. Dat is echt iets anders.

Ik vind het een verademing dat twee jonge intellectuelen als Baudet en Rijpkema zich buigen over onze bebouwde omgeving. Ik hoop dat hun ongezouten, maar doordachte mening anderen stimuleert hetzelfde te doen. Vakgenoten nemen primair elkaar de maat. Dit geldt niet voor buitenstaanders, die consument zijn van het product van de architect en ertegenaan moeten kijken. Er is altijd nog een redactie die beoordeelt of een mening het waard is te worden gelezen door een breder publiek. Zo houden we het maatschappelijke debat over een onderwerp dat ons allemaal aangaat.

C.H. Slechte

Schiedam

    • C.H. Slechte