Dat verdient een cadeautje

A schoolboy bows to Britain's Queen Elizabeth II in front of a display as she vists Dersingham Infant and Nursery School in Dersingham, Norfolk, on February 6, 2012 to mark the start of her diamond jubilee celebrations. Queen Elizabeth II renewed her vow to serve on February 6 as she made a low-key start to five months of diamond jubilee celebrations marking her 60 years on the throne. AFP PHOTO / POOL / ARTHUR EDWARDS AFP

Een dromenvanger. Dat knutselde een schooljongetje in Dersingham, Verenigd Koninkrijk, voor koningin Elizabeth, als cadeautje voor haar 60-jarig jubileum op de Britse troon. Gisteren begon de viering van Elizabeths ‘diamanten jubileum’, die vijf maanden zal duren.

Elizabeth Alexandra Mary (21 april 1926) werd koningin op 6 februari 1952, na de dood van haar vader George. Ze is de veertigste Engelse monarch sinds Willem de Veroveraar in 1066 en de op één na langst regerende Britse vorst. Op 12 mei 2011 haalde ze de 21.645 dagen van George III in. Ze kan koningin Victoria nog passeren – dat record wordt in september 2015 gebroken.

The Queen is staatshoofd van zestien koninkrijken en bezocht die allemaal. Ze is bijvoorbeeld 23 keer in Canada geweest, vijftien keer in Australië, tien keer in Nieuw-Zeeland, zes keer in Jamaica en één keer in Tuvalu. Daarnaast bracht ze 268 staatsbezoeken aan 135 verschillende landen. Ze heeft twaalf Britse premiers gekend, van Churchill tot Cameron.

De kroonprins van het Verenigd Koninkrijk, Charles (62), vader van William, is de langst wachtende troonopvolger uit de Britse geschiedenis.

De koningin en haar echtgenoot, prins Philip (90), bezoeken de komende maanden verschillende Britse steden voor de vieringen van het jubileum. Haar vier kinderen en acht kleinkinderen gaan naar de andere landen waarvan Elizabeth staatshoofd is. In al haar zestien koninkrijken worden op 4 juni vuurbakens ontstoken – van Tuvalu tot Canada. De Britten krijgen dan ook twee extra vrije dagen. NRC