Crisisberaad Griekenland opnieuw uitgesteld

Caption: Protesters clash with riot police as they try to enter the parliament during a 24-hour general strike in Athens on February 7, 2012. A general strike gripped Greece in protest against new austerity measures demanded with increasing urgency by the European Union as part of a debt rescue deal with banks. AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis
Caption: Protesters clash with riot police as they try to enter the parliament during a 24-hour general strike in Athens on February 7, 2012. A general strike gripped Greece in protest against new austerity measures demanded with increasing urgency by the European Union as part of a debt rescue deal with banks. AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis Demonstranten botsen met oproerpolitie in Athene. Foto AFP / Angelos Tzortzinis

De leiders van de Griekse coalitiepartijen hebben vanavond opnieuw een cruciale ontmoeting over nieuwe bezuinigingen uitgesteld, terwijl Athene onder grote internationale druk staat zo snel mogelijk een knoop door te hakken.

De ontmoeting is nu tot morgen uitgesteld, laat premier Lucas Papademos weten in een verklaring. Volgens een woordvoerder zal de premier vanavond nog vertegenwoordigers van schuldeisers ontmoeten om te praten over de voortgang in Griekenland, meldt persbureau AP. De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds hebben met Athene afgesproken dat het nog meer straffe bezuinigingen moet doorvoeren, waaronder het ontslaan van ambtenaren, om zeker te zijn van 130 miljard euro aan noodhulp om een faillissement in maart te voorkomen.

De Griekse regering was vandaag druk bezig met het opstellen van een ontwerpovereenkomst over de geplande bezuinigingen, terwijl vakbonden hadden opgeroepen tot een algemene staking van het openbaar vervoer. Buiten het parlement in Athene demonstreerden honderden Grieken tegen de bezuinigingsplannen en kwam het tot botsingen met de oproerpolitie.

De Griekse economie bevindt zich al voor het vierde jaar op rij in een recessie. Tegenstanders van de bezuinigingen wijzen er op dat Grieken door de maatregelen nauwelijks nog geld hebben om uit te geven. Al te draconische bezuinigingen zouden volgens hen de recessie alleen maar verergeren.