Contador ziet ‘dromen in duigen vallen’, maar stopt niet

Alberto Contador tijdens de persconferentie waarin hij zijn onschuld betuigt in de dopingzaak tegen hem. Foto screenshot Eurosport

De Spaanse wielrenner Alberto Contador zag gisteren zijn “dromen in duigen vallen” nadat hij gisteren voor twee jaar “onterecht” geschorst werd door sporttribunaal CAS voor dopinggebruik. Maar Contador zal zich niet terugtrekken uit de sport.

Dat maakte hij zojuist bekend onder luid applaus tijdens een persconferentie in zijn geboorteplaats Pinto. Hij liet weten door te blijven vechten “tot het einde van deze zaak”. De advocaten van Contador kijken op dit moment naar mogelijkheden om de schorsing terug te draaien.

Gisteren schorstte sporttribunaal CAS Contador alsnog voor een positieve dopingtest in juni 2010. Tijdens de Tour de France, die hij uiteindelijk won, werd een miniem spoor van de verboden spierversterker clenbuterol in zijn bloed gevonden. De Spaanse wielerkoning is nu geschorst tot en met 6 augustus van dit jaar. Dit betekent dat hij niet kan deelnemen aan de Ronde van Frankrijk.

In september kwam de positieve uitslag naar buiten. Contador wijt de 50 picogram clenbuterol in zijn bloed aan het eten van een entrecote die bij een Baskische slager was gekocht. Het middel wordt wel vaker gebruikt om de runderen sneller te laten groeien.

Volgens Contador was deze hoeveelheid clenbuterol “te klein” om “kwade opzet” aan te tonen, aangezien deze niks zou bijdragen aan zijn sportieve prestaties. Hoewel de Spaanse wielerbond Contador vrij pleitte, stapten het wereldantidopingagentschap WADA en de wielerbond UCI naar het internationaal sporttribunaal CAS die hem nu geschorst heeft. Contador:

“Elke ochtend vraag ik me af hoe ik in deze situatie verzeild ben.”

De persconferentie:

    • Hans Klis