China belooft onrust onder Tibetanen hardhandig neer te slaan

Armed Chinese police officers patrol a Tibetan area of Chengdu in China's Sichuan province, neighboring Tibet, Tuesday, Jan. 31, 2012. Tibetan areas in Sichuan, on tenterhooks for more than a year as more than a dozen monks, nuns and lay people separately set themselves on fire to protest Chinese rule, saw large demonstrations last week. (AP Photo/Kyodo News) JAPAN OUT, MANDATORY CREDIT, NO LICENSING IN CHINA, FRANCE, HONG KONG, JAPAN AND SOUTH KOREA Bewapende Chinese agenten patrouilleren in Chengdu, in Sichuan, waar veel Tibetanen wonen. Foto AP/ Kyodo News

De Chinese autoriteiten beloven de onrust in en rond Tibet hardhandig aan te blijven pakken. Volgens Peking wordt het recente geweld, waarbij meerdere doden zijn gevallen, aangewakkerd door buitenlandse activistengroepen en de Dalai Lama.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in China, Liu Weimin, zegt dat de botsingen tussen Tibetanen en de veiligheidsdiensten in Sichuan (een provincie naast Tibet) het “werk van criminelen” was. Het zou zijn aangezet door activisten uit het buitenland, die voor de onafhankelijkheid van Tibet opkomen. Meerdere demonstranten kwamen om toen de politie het vuur opende op demonstranten.

De zelfverklaarde regering-in-ballingschap van Tibet in het Indiase Dharmsala heeft voor morgen opgeroepen tot wakes om de doden te herdenken.

Meer dan een dozijn monniken en nonnen hebben zichzelf het afgelopen jaar in brand gestoken in etnisch Tibetaanse gebieden in Sichuan. Volgens Peking worden die zelfverbrandingen aangemoedigd door de Dalai Lama en zijn aanhang.

De Tibetaanse blogger Tsering Woeser blogt vanuit Peking voor nrc.nl over Tibet en de situatie aldaar.

    • Peter van der Ploeg