Charles Dickens 200, tijd om zijn werk te gaan lezen

Charles Dickens, schrijver van Oliver Twist, A Christmas Carol en Great Expectations, werd vandaag 200 jaar geleden geboren. Elk zichzelf respecterend medium in Engeland pakt uit met zijn verjaardag. Er wordt op uiteenlopende wijze stilgestaan bij de tweehonderdste geboortedag van de misschien wel belangrijkste Engelse schrijver van het Victoriaanse tijdperk. Charles Spencer, theatercriticus bij The

Charles Dickens, schrijver van Oliver Twist, A Christmas Carol en Great Expectations, werd vandaag 200 jaar geleden geboren. Elk zichzelf respecterend medium in Engeland pakt uit met zijn verjaardag.

Er wordt op uiteenlopende wijze stilgestaan bij de tweehonderdste geboortedag van de misschien wel belangrijkste Engelse schrijver van het Victoriaanse tijdperk. Charles Spencer, theatercriticus bij The Telegraph, schreef een stuk over zijn favoriete personage van Dickens, Ebenezer Scrooge uit A Christmas Carol. Hier zie je Scrooge (Dagobert) in de beroemde tekenfilm die Walt Disney van het boek maakte, een film hielp om het werk van Dickens levend te houden in de twintigste eeuw:


Ook in The Telegraph: een recensie van een boek over Dickens’ relatie met vrouwen. En wederom uit The Telegraph: de vermaarde illustrator Quentin Blake over Dickens:

The Guardian maakte een fotoserie over het Londen van Dickens.

Niet alleen de kranten hebben Dickenskoorts. Zo organiseert The British Council vandaag een ‘readathon’. The Huffington Post maakte een top-10 van Dickens-personages. Uiteraard met Scrooge op 1. Google heeft het logo vervangen door een illustratie met personages uit het oeuvre van Dickens.

Er is zelfs een app van een graphic novel over Dickens. En “Happy Birthday Charles Dickens” is vanmorgen wereldwijd trending op Twitter.

Bas Heijne besprak vorig jaar in Boeken twee biografieën van Dickens, waaronder Becoming Dickens van Robert Douglas-Fairhurst. Over dat boek schreef hij:

In Becoming Dickens zie je hoe de romancier Dickens geboren werd. De anonieme, scherpe observator van het Londense leven, die onder het pseudoniem ‘Boz’ publiceerde, moest het genre van de roman als het ware veroveren. Aanvankelijk waren het zijn spontane personages die hem steeds weer van het verhaal afleidden. Op de schetsen van Boz, volgden de losse vertellingen over Mr Pickwick. Naarmate de romans van Dickens persoonlijker werden en zijn diepste gevoelens reflecteerden, zoals zijn latere romans Bleak House, Our Mutual Friend en Great Expectations, werden ze ook strakker van vorm. Zijn laatste, onafgemaakte roman, The Mystery of Edwin Drood, is een misdaadroman met een ingenieuze intrige.

Volgens Heijne is het na alle biografieën die zijn verschenen weer tijd om het werk van Dickens te gaan lezen. Waarom dat niet meer gebeurt? Misschien hierom. Als je je eerst goed wilt verdiepen in de man zelf, dan kun je hier een lang essay lezen dat George Orwell over Dickens schreef.

Op deze website staan alle evenementen en festiviteiten die zijn georganiseerd rond de tweehonderdste geboortedag van Dickens. Prins Charles zal een krans op Dickens’ graf leggen. De bijlage Boeken van NRC Handelsblad wijdt deze week een spread aan Dickens (alleen voor abonnees).

    • Ward Wijndelts