Brazilië daagt Twitter voor de rechter om verwijdering accounts

Soldaten patrouilleren in de straten van de Braziliaanse stad Salvador nu de politie staakt voor loonsverhoging. Foto AFP / Christophe Simon

Brazilië wil dat Twitter ervoor zorgt dat accounts die politiecontroles doorgeven verwijderd worden. Doet het bedrijf dat niet, dan stapt het land naar de rechter, meldt persbureau AFP.

Voor elke dag dat Twitter niet aan de eis voldoet eist Brazilië een dwangsom van 200.000 euro. Brazilië is bang dat dit soort accounts verkeersveiligheidscampagnes en opsporingsacties ondermijnen. Volgens persbureau AFP roept de provinciale overheid op tot “de onmiddellijke opschorting van de accounts (gebruikers) die informatie over de locatie van snelheidscamera’s geven en de definitieve afsluiting van de accounts die informatie over de datum, tijd en locatie van de politiecontrole onthullen.”

Twitter heeft nog niet gereageerd op de Braziliaanse klacht.

Hoofdaanklager Celmo Ricardo Teixeira da Silva zegt tegen de BBC dat de vervolging noodzakelijk is om de effectiviteit van surveilleren door de politie op de snelweg te waarborgen.

Account al vrijwillig gestopt met tweets

Er zijn een aantal populaire accounts op Twitter die de weggebruikers in Brazilië waarschuwen voor incidenten. Het account van @LeiSecaRJ heeft bijvoorbeeld meer dan 285,000 volgers. Een ander account, @RadarBlitzGO dat meer dan 12.000 volgers heeft, is naar aanleiding van de rechtszaak al gestopt met de meldingen. Het zegt dat ze met de updates gestopt zijn totdat het recht heeft gesproken:

Twitter avatar RadarBlitzGO RadarBlitz - GO * Em face da ação civil pública proposta pela AGU em Goiás contra a divulgação de informação sobre o trânsito,(…)
Twitter avatar RadarBlitzGO RadarBlitz - GO * (…) estamos suspendendo as atualizações até que a justiça se pronuncie.

Twitter gaat tweets per land censuren

In januari maakte Twitter bekend dat het berichten gaat blokkeren als de inhoud in strijd is met lokale wetgeving. De sociale netwerksite heeft zijn technologie verfijnd, zodat het berichten en accounts kan censureren per land.

Impasse in Brazilië

In Brazilië is het onrustig sinds de politie een week geleden in staking ging. Eerder vandaag kwam het tot een confrontatie tussen aanhangers van de stakende politie en het leger. Dat zette traangas en rubberen kogels in om te voorkomen dat de aanhangers zich konden aansluiten bij de politie die een gerechtsgebouw in de stad Salvador bezet. Dat meldde persbureau AP eerder vandaag. De politie wil loonsverhoging maar volgens de overheid is daar geen geld voor.

In de eerste paar dagen na de staking was afgekondigd verdubbelde het aantal moorden in de stad. Nadat het leger afgelopen weekend is ingezet, is het weer wat rustiger in Salvador. Ongeveer éénderde van de ruim 30.000 politieagenten die de staat heeft staakt. De Amerikaanse ambassade ontraadde gisteren te reizen naar Bahia.

    • Judith Laanen