Betogers slaags geraakt met politie bij Griekse parlement

Betogers verbranden de Duitse vlag bij demonstraties bij het Griekse parlement tegen de geplande bezuinigingen in Griekenland. Foto AFP / Aris Messinis

Bij het Griekse parlement in Athene zijn betogers slaags geraakt met de politie. De demonstraties vinden plaats op de dag dat er overlegd wordt tussen partijleiders en premier Papademos over een mogelijke overeenkomst om de aanhoudende crisis in het land te bedwingen.

Volgens persbureau AP heeft de Griekse politie traangas gebruikt om de demonstranten, die tegen de bezuinigingen protesteren, ervan te weerhouden een cordon te doorbreken en zo het parlementsgebouw binnen te dringen. Niemand is gewond geraakt of gearresteerd.

24-uursstaking in Athene vandaag

De demonstratie is georganiseerd door de twee grootste vakbonden in Griekenland, die vandaag ook een 24-uursstaking afkondigden. Hierdoor liggen veel openbare diensten plat, zoals openbaar vervoer en scholen.

Volgens de Griekse politie zijn ruim 10.000 demonstranten op de been voor het parlementsgebouw. Nog eens 10.000 demonstranten zouden deelnemen aan een vreedzame demonstratie die georganiseerd is door een communistische vakbond.

Sarkozy: geen extra geld naar Griekenland tot akkoord

De gesprekken gaan over harde bezuinigingsmaatregelen die moeten zorgen dat Griekenland niet bankroet raakt. Het land staat onder grote druk van de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds om bezuinigingen door te voeren. Ze gelden als voorwaarde voor een nieuwe gift van 130 miljard euro aan noodhulp.

Gisteren zei president Sarkozy dat Frankrijk en Duitsland niet bereid zijn om extra noodhulp te geven aan Griekenland tot er afspraken zijn gemaakt door Athene met de Griekse banken. Ook werd gisteren bekend dat de Griekse regering akkoord gaat met een ontslag van ruim vijftienduizend ambtenaren. Daarmee doorbreekt de regering de jarenlange bescherming van ambtenaren door de staat.

Nog altijd geen akkoord

De laatste dagen is er door de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos veelvuldig gesproken over verlaging van de lonen in de private sector en een snellere afslanking van de grote Griekse publieke sector, onder meer door gedwongen ontslagen. Vakbonden en werkgevers slaagden er nog niet in om afspraken te maken over een vrijwillige loonsverlaging.

De Griekse economie bevindt zich al voor het vierde jaar op rij in een recessie. Tegenstanders van de bezuinigingen wijzen er op dat Grieken door de maatregelen nauwelijks nog geld hebben om uit te geven. Al te draconische bezuinigingen zouden volgens hen de recessie alleen maar verergeren.