Assad belooft pogingen tot restabilisatie Syrië te steunen

Premier Bashar-al-Assad heeft beloofd alle pogingen die gedaan worden om een stabiel Syrië te creëren te ondersteunen, meldt persbureau Reuters. Dat zei hij in een gesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zaken die vandaag op bezoek was in Syrië.

Eerder vandaag bracht de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov een bezoek aan Bashar-al-Assad in Damascus. Volgens het staatspersbureau SANA zei Bashar-al-Assad in dat gesprek het volgende:

“Vanaf het begin heeft Syrië alle inspanningen ondersteund voor de Syrische oplossing voor de crisis.”

Ook komt er snel een datum voor een referendum waarin het Syrische volk zich kan uitspreken over het hervormen van de grondwet. Dat zou Bashar-al-Assad hebben beloofd aan Lavrov. Lavrov zou Bashar-al-Assad hebben medegedeeld dat hij vrede wil zien en verzekerde de media naderhand dat Bashar-al-Assad daarmee instemde.

Bashar-al-Assad zou Lavrov hebben verzekerd dat hij een einde wil maken aan het bloedvergieten en bereid is te praten met de oppositie. Ook liet hij weten dat de waarnemingsmissie van de Arabische Liga welkom is.

Bezoek Russische minister: we willen graag bemiddelen

Afgelopen weekend spraken Rusland en China nog hun veto uit over een resolutie die het geweld in Syrië veroordeelde. Buitenlandredacteur Carolien Roelants schreef gisteren nog in NRC Handelsblad dat Lavrov op zijn beurt de reacties van het Westen op het veto “onfatsoenlijk en bijna hysterisch” noemde:

“Volgens [Lavrov] zou de Veiligheidsraad als de resolutie was aangenomen partij hebben gekozen in een burgeroorlog. Volgens Lavrov is zijn land geen vriend van de Syrische president, maar was de resolutie onevenwichtig omdat er geen maatregelen in stonden tegen het geweld van gewapende oppositiegroepen.”

Roelants zegt dat het bezoek volgt op het veto van de Veiligheidsraad om te laten zien dat Rusland graag wil bemiddelen maar dat de tekst van de resolutie onacceptabel was.

Wat betekent Bashar-al-Assads belofte?

Roelants schreef ook dat Bashar-al-Assad tot nu toe terughoudend was voor bemiddeling:

“[Hij] heeft zich tot dusverre absoluut niet ontvankelijk getoond voor bemiddeling, ook niet voor eerdere Russische pogingen daartoe. Russische wapenzendingen geven hem reden op zijn standpunt te blijven staan.”

Waarom dan nu ineens wel? Roelants:

“Die beloftes betekenen niets. Bashar-al-Assad doet elke keer als hij in het nauw gedreven wordt en bezoek krijgt van internationale bemiddelaars beloftes maar doet daar vervolgens nooit wat mee. Hij heeft het vredesplan van de Arabische Liga aanvaard, maar niets mee gedaan. Zo gaat het steeds. Hij is nu in de situatie terecht gekomen waarin hij of moet aftreden of moet doorvechten. Zijn keus is doorgaan.”

    • Judith Laanen