Nederlandse ambassadeur teruggehaald uit Syrië

De Syrische president Bashar al-Assad (links) schudt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov de hand. Ze ontmoetten elkaar vandaag in Damascus. Foto AP

De steeds verder escalerende situatie in Syrië heeft Nederland ertoe bewogen de ambassadeur terug te halen uit Damascus. Rosenthal pleit voor nog strengere sancties.

Frankrijk, Italië en Spanje besloten vandaag ook hun ambassadeur terug te roepen. Ze houden hun ambassade vooralsnog wel open, maar overleggen binnenkort hoe het verder moet in Damascus. De Syrische ambassadeur die in Brussel zit is door Rosenthal ontboden opheldering te geven over de situatie.

Het is de tweede keer in drie maanden dat de Franse ambassadeur in Syrië, Éric Chevallier, teruggehaald wordt naar Parijs. In november sloot Frankrijk korte tijd de consulaire en culturele diplomatieke posten in Syrië.

Gisteren haalden België, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hun ambassadeurs al weg uit Syrië.

Rosenthal: Syrië in het hart raken met strengere sancties

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal wil zijn Europese collega’s voorstellen de sancties voor Syrië nog verder aan te scherpen. Zo zou de centrale bank verder moeten worden afgeknepen en het aantal personen met een inreisverbod moeten worden uitgebreid. Dat liet Rosenthals woordvoerder vandaag weten aan persbureau Novum.

Verder wil de minister de oppositie steunen met geld, maar nadrukkelijk niet met wapens. Hij denkt onder meer aan technische steun, bijvoorbeeld om de internettoegang van bloggers in stand te houden.

VN-resolutie stuitte op veto van China en Rusland

Zaterdag stemden China en Rusland tegen de Syrië-resolutie in de VN-Veiligheidsraad, die de “volle steun” uitspreekt voor het plan van de Arabische Liga om een einde te maken aan elf maanden van bloedvergieten in Syrië. De overige dertien leden van de VN-veiligheidsraad stemden wel voor de resolutie.

Het ontbreken van een unaniem ondersteunde resolutie bewoog Turkije er vandaag toe om te schermen met een eigen plan.

Russische minister is bij Assad

Er komt snel een datum voor een referendum waarin het Syrische volk zich kan uitspreken over het hervormen van de grondwet. Dat zou Assad hebben beloofd aan Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken die vandaag bij de Syrische president op bezoek is. Lavrov zou Assad hebben medegedeeld dat hij vrede wil zien en verzekerde de media naderhand dat Assad daarmee instemde.

Assad zou Lavrov hebben verzekerd dat hij een einde wil maken aan het bloedvergieten en bereid is te praten met de oppositie. Ook liet hij weten dat de waarnemingsmissie van de Arabische Liga welkom is.

Maar ondertussen gaat het geweld door

Toch is van vrede in Syrië bij lange na geen sprake. In de stad Homs vonden gisteren en vannacht weer 95 mensen de dood bij zware beschietingen.

    • Peter Zantingh