Alvestêdekoarts

It sil heve? It giet oan? It wát?

Op 18 februari 1985 sprak Jan Sipkema, de Wiebe Wieling van toen, de legendarische woorden It sil heve! (het zal gebeuren). Henk Kroes zei op 2 januari 1997 It giet oan! (het gaat door). Wiebe Wieling, nu voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, gaat deze week misschien ook zoiets zeggen. In januari 2009, toen de vereniging 100 jaar bestond, zei hij tegen deze krant dat hij op een eigen tekst broedde. „Hoe die luidt kan ik niet zeggen.” Persbureau AP houdt het simpel. The committee may proclaim the race with a Frisian expression meaning: ‘It’s on’, schreef het bureau gisteren.

Balk hakt de Luts aan gruzelementen

Het is niet een van de Elf Steden, maar Balk trekt wel veel aandacht. Het ijs ten oosten van het dorp (het Slotermeer) en ten westen (het riviertje de Luts – onthoud die naam!) is nog niet goed genoeg. „Nog niet eerder vertoond in de geschiedenis van de Elfstedentocht”, schrijft de Leeuwarder Courant: „IJs dat in gruzelementen wordt gehakt. Het gebeurde in de Luts.” Want daar, bij het Sleattemer Gat, ligt fondantijs, zoals het heet. Het is erg bros, zouden niet-schaatsers zeggen. Afwachten of het beter wordt daar. (Overigens: ook het Galamadammen Aquaduct is nog een probleem.)

Het gaat sowieso niet zo lekker bij Balk

Meer onheil bij Balk: gisteravond zakte er een veegmachine door het ijs. Mocht het ijs er niet verbeteren, dan is er nog altijd een bypass mogelijk: na Sloten een stukje terug naar de Fluessen. Dan slaan we Balk gewoon over. Balk is tegen, want een Tocht zonder Balk? Dat kan toch niet, mensen!

Op z’n vroegst zaterdag, misschien wel zondag

De Tocht wordt niet voor het weekend verreden, zei Wieling gisteravond in Nieuwsuur. Het heeft niet zijn voorkeur, maar een Tocht op zondag is mogelijk. Wieling zei wel rekening te willen houden met deelnemers die de zondagsrust in acht nemen. Elfstedenliefhebbers beginnen ondertussen al ongerust te worden: er komt dooiweer aan, zegt ook Piet Paulusma.

Elfstedentocht? IJsvrij, roepen ze in Den Haag

Ook in Den Haag slaat de Alvestêdekoarts toe. Als-ie wordt verreden, moet het een nationale feestdag worden, vindt de PVV. Zo ver willen andere partijen niet gaan, maar er wordt wel gesproken over ijsvrij voor scholen. Nu maar hopen dat De Tocht niet in het weekend valt. Ton Elias (VVD) in het AD: „We moeten oppassen dat niet elke gelegenheid wordt aangegrepen om leerlingen en docenten een vrije dag te bezorgen.” Meer Haags Elfstedennieuws: Kamerlid Sybrand van Haersma Buma (CDA, geboren in Workum) is ingeloot. Kamerlid Jacques Monasch (PvdA, woont in Sneek) is uitgeloot.

Ha, lekker ouderwetse saamhorigheid

Vandaag is ijsveegdag langs de route van de schaatstocht. Friezen die vrij zijn, is gevraagd sneeuw van het ijs te vegen. Het is nu alle hens aan dek.